Obavezno pročitati

Sve što ste ikada hteli da znate o ponašanju vašeg psa: Zašto ide za nama u WC?

Objasnićemo vam 10 vrsti ponašanja kod psa po kojima možete puno otkriti
Ljubimci
21:10h Autor:
Sve što ste ikada hteli da znate o ponašanju vašeg psa: Zašto ide za nama u WC?
Foto: Profimedia

Nije toliko komplikovano razumeti šta vam vaš dlakavi ljubimac pokušava reći ako pratite njegovo ponašanje i izraze lica.

Psi rade isto to, posmatraju vlasnike i po izrazu, boji glasa i ostalom zaključuju kakve su volje, hoće li možda dobiti poslasticu, ići u šetnju, da li su nešto skrivili...

Posmatrajte svog psa i po ovih 10 znakova prepoznajte šta mu je na pameti.

Velike "štenac" oči

Ovakav izraz lica, sa širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, se može nazvati klasikom, jer ga psi uvek koriste kada nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate.

Sličnu metodu koriste i mala deca kada pokušavaju nešto dobiti - rašire oči koliko god mogu ne bi li bili što umiljatiji.

Ide za vama svuda, pa i u WC

Mnogi psi prate vlasnika i dok obavlja nuždu. Ako vrata WC-a nisu zatvorena, pas će sesti pored njega, gledati ga i čekati da završi - sasvim opušten.

Po rečima veterinara, to rade jer instinktivno osećaju da trebaju slediti vlasnika, odnosno raditi sve što radi porodica.

Neodoljivi kućni ljubimac: Nešto najslađe što ćete danas videti! (FOTO)

Donosi male poklone

Na primer, u zubima će vam doneti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole podeliti osećaj radosti sa vlasnicima. Ako lopticu ignorišete, misliće kako vam se poklon ne sviđa, pa će vam ponuditi drugu svoju igračku - preslatko.

Želi maženje nakon obroka

Isceljujuća moć ljubimaca: Vlasnici pasa imaju niži pritisak i jače srce!

Liže vas po licu

To može biti po licu ili po nekom drugom delu tela, a psi na ovaj način pokazuju da su pokorni vlasniku, tako umanjuju svoj osećaj stresa i izražavaju ljubav.

Skače kada dođete kući

Čak i pre nego što uđe u kuću, pas će prepoznati znakove da mu se vlasnik vraća kući, možda po zvuku automobila, škripanju vrata na dvorištu itd., i tada počinje veselo, pomalo haotično skakanje i jurišanje po kući - koje možemo nazvati i plesom velike sreće.

Na taj način poručuju "Nedostajao si mi i jako sam srećan što si se vratio".

Teši vas kada ste tužni

Psi jako dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osećaju tužno. Oni jako dobro čitaju govor tela.

U takvim situacijama će pokušati utešiti vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanjem šapom, ležanje na njegovim nogama. Šta god radio biće pažljiv i ne previše nametljiv.

Već 20 godina živi na pustom ostrvu: Bivši milioner otkriva šta je najgori otrov današnjice! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ušunja se u vaš krevet

Ne postoji pas koji ne bi bio najsrećniji na svetu da može spavati sa svojim vlasnikom na krevetu, zalepljen za njega, kao u čoporu. To je razlog zašto se znaju ušunjati u krevet i kad znaju da ne smeju - isplati se rizikovati za par trenutaka uživanja.

Osim toga, i psi vole imati nešto mekano pod guzom.

Podiže šapu i gleda vas

To znači da je jako raspoložen za igru ili da je gladan i bio bi presrećan na nekom zalogaju. Ponekad to čine i kad vide nešto zanimljivo u svom okruženju.

Naslanja se na vas

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da i on traži malo ljubavi, nežnosti i zagrljaja. Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmerena ka njima. Tada se gotovo rastapaju od miline, otkriva animalchannel.co.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs