Mogu da vas izleče

Isceljujuća moć ljubimaca: Vlasnici pasa imaju niži pritisak i jače srce!

Krzneni prijatelji mnogo doprinose zdravlju, naročito kod starijih osoba
Ljubimci
14:52h Autor:
Isceljujuća moć ljubimaca: Vlasnici pasa imaju niži pritisak i jače srce!
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da vlasnici pasa stariji od 60 godina imaju manje triglicerida u krvi i niži krvni pritisak? To generalno doprinosi boljem zdravlju srca i kardiovaskularnog sistema, pokazuje nedavno američko istraživanje.

Pokazalo se kako je među vlasnicima pasa manje srčanih udara nego među ljudima koji žive sami. Uz to, vlasnici pasa koji pretrpe srčani udar mnogo se brže oporavljaju i duže žive. To je samo jedna od koristi života sa psom u starijoj dobi, što se sve češće preporučuje, posebno onima koji žive sami.

Gerontolozi se u poslednje vreme bave posebno fizičkim koristima, a one se prvenstveno odnose na povećanu fizičku aktivnost, koja je u starijoj dobi temelj vitalnosti i kvalitetnog života, piše američki portal za treću dob grandparents.com.

Prema njihovim istraživanjima, vlasnici pasa uglavnom u 70-im i 80-im godinama postižu preporučenih 2,5 sata umerene fizičke aktivnosti tokom nedelju dana za odrasle osobe, a pritom imaju niži indeks telesne mase, odnosno mršaviji su i bolja im je mišićna masa, manje su fizički ograničeni i ređe posećuju lekare.

Baka (85) svaki dan jede 2 kašike ove smese: Nikad nije imala visok pritisak i holesterol! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs