Neverovatno

Šta ljubimci vide u ogledalu: Psi nemaju pojma da su to oni!

Psi su vrlo inteligentna i prilagodljiva bića, koja kao i mnoga druga nemaju kognitivni razvoj potreban da se samostalno prepoznaju vizualno bez obzira na to da li gledaju u ogledalo, video ili fotografiju, rekla je Liz Stelov
Ljubimci
14:28h Autor:
Šta ljubimci vide u ogledalu: Psi nemaju pojma da su to oni!
Foto: Profimedia

"National Geographic" pokušao je da odgovori na pitanje čitateljike koju je zanimalo kako se psi vide u ogledalu. Psi iako mogu prepoznati sebe ili druge životinje u ogledalu, ne mogu se jasno videti.

"Psi su vrlo inteligentna i prilagodljiva bića, koja kao i mnoga druga nemaju kognitivni razvoj potreban da se samostalno prepoznaju vizualno bez obzira na to da li gledaju u ogledalo, video ili fotografiju", rekla je Liz Stelov, stručnjak za ponašanje životinja na Veterinarskom fakultetu kalifornijskog univerziteta.

Studije koje su testirale mogu li psi koristiti ogledala kao alat za pronalaženje hrane ili vlasnika dale su različite rezultate.

"To nije iznenađujuće: psi su evoluirali putem mirisa i on je za njih važniji od vizualnog i prepoznavanja "sebe"", navela je Stelov.

Ovo je najstariji mačak na svetu: Ima tri zuba i i 31 godinu! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Samoprepoznavanje za životinje nije lako, objasnila je Diana Reis, psiholog za životinje na Hanter koledžu u Njujorku i autorka knjige "The Dolphin in the Mirror".

"Potrebno je dosta sofisticirane integracije informacija o samima sebi i vlastitim pokretima i onoga što vidite ispred sebe da bi se sve spojilo u jednu čašu", rekla je Reis.

To je razlog zašto je bebama potrebno 18 do 24 meseca da shvate šta vide u ogledalu. Začudo, neke životinje su ipak razbile kod: delfini, slonovi, svrake i neki veliki majmuni znaju da gledaju sebe u ogledalu.

Životinje koje u ogledalu pokazuju samoprepoznavanje prolaze kror nekoliko faza. Prvo ponavljaju iste čudne pokrete kroz koje polako shvataju da su to oni.

U poslednjoj fazi, mnoge životinje samo žele da istraže delove svoga tela.

Na primer, studija o delfinima pokazala je da su oni ispred ogledala pokušavali iz više uglova da vide oznake koje su istraživači ostavili na njihovim telima.

Azijski slonovi koje je Reis proučavala stajali su ispred ogledala i plazili jezik na staklo kako bi ispitali unutrašnjost usta.

"To je stvarno neverovatno", kazala je naučnica.

"Čak iako se životinja ne može videti u ogledalu čini se da prepoznaje neke od članova pripadnika svoje vrste", kazala je Stenlov.

Neki zoološki vrtovi koristili su ogledala za aktiviranje parenja i gradnju gnezda među flamingosima, koji to počnu tek kad vide da su njihove kolonije određene veličine.

Ogledala postavljena na određeni način mogu takođe da smanje anksioznost konja, piše "Horse and Hound" magazin.

Jeste li vi primetili kako vaši ljubimci reagiraju ispred ogledala?

Ostavili bebu sa haskijem: Kad su ušli u sobu, imali su šta da vide! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs