Neverovatno

Pas je olizao po licu: Zarazila se opasnom bakterijom, jedva izvukla živu glavu!

Sve je počelo sa usporenim govorom na koji se požalila dok je pričala telefonom sa rođakom, koja ju je nagovorila da nazove hitnu pomoć. Dok su lekari došli, ona je već izgubila svest
Ljubimci
23:24h Autor:
Pas je olizao po licu: Zarazila se opasnom bakterijom, jedva izvukla živu glavu!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Ljudima koji imaju pse to je svakodnevica - pas će vas olizati po celom licu iz čiste sreće i to ne možete da sprečite. Ali, virolozi upozoravaju da to nije baš dobra ideja, piše IFL Science.

"Nije stvar samo u tome šta psi nose u svojoj pljuvački. Psi većinu svog života provedu zabadajući nos u prljave ćoškove i njuškajući izmet drugih pasa, pa je njihova njuška puna bakterija, virusa i bacila", kaže Džon Oksford, profesor virologije i bakteriologije sa Univerziteta Queen Mary u Londonu.

Nedavno je starija Britanka završila na intenzivnoj nezi zbog višestrukog otkazivanja organa, nakon što ju je pas olizao po licu. Njen slučaj BMJ Case Reports, platforma za medicinske slučajeve, okarakterisao je kao potencijalni "liz smrti".

Sve je počelo sa usporenim govorom na koji se požalila dok je pričala telefonom sa rođakom, koja ju je nagovorila da nazove hitnu pomoć. Dok su lekari došli, ona je već izgubila svest. Nikakvih drugih simptoma nije imala, samo je veče pre imala jaku glavobolju.

Znakovi da ste se zaraženi opasnom bakterijom: Širi se svuda po telu, izaziva neplodnost!

Foto: Ilustracija / Thinkstock
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Nekoliko dana kasnije počela je da pati od dijareje, jake glavobolje, visoke temperature, bila je konfuzna i bubrezi su počeli da otkazuju. Jetra je slabije radila i disajni putevi su otkazivali. Pokazalo se da pati od nekoliko sepsi istovremeno! Testovi krvi pokazali su prisutnost bakterije Capnocytophaga canimorsus. Iako je retka, ova bakterija je prisutna u ustima pasa i mačaka.

Ali, žena nije pokazivala nikakve ogrebotine ni ugrize zbog čega su lekari zaključili da se zarazila preko pljuvačke svog lovačkog psa. Ova Britanka je u 70-im, ali nije imala nikakvih drugih poteškoća niti slab imunitet. Dve nedelje je provela na intenzivnoj nezi dok se nije rešila infekcije antibioticima.

Sa druge strane, drugi infektolozi kažu da su takvi slučajevi retki i da definitivno ne treba kod ljudi dizati paniku zbog toga. Ta bakterija je normalan deo njihove flore u ustima, a u retkim slučajevima može da se završi na ovaj način.

Pas odgledao horor film: Gorko se pokajao, i nasmejao ceo svet! (VIDEO)

Foto: Ilustracija / Thinkstock
Foto: Ilustracija / Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs