DA LI STE ZNALI DA SVAKOM PSU ODGOVARA 1 OD 5 TIPOVA LIČNOSTI: Ovaj test će odrediti ličnost VAŠEG PSA

Otkrijte tip ličnosti vašeg psa pomoću ovog jednostavnog testa, osmišljenog da pomogne vlasnicima da saznaju više o ponašanju svog ljubimca.

Ljubimci
DA LI STE ZNALI DA SVAKOM PSU ODGOVARA 1 OD 5 TIPOVA LIČNOSTI: Ovaj test će odrediti ličnost VAŠEG PSA
Foto: Shutterstock

Testovi ličnosti se uglavnom fokusiraju na nas ljude. Bilo da se radi o testu u kom ćete saznati sve o vašim najvećim strahovima, ili jednostavno kakva ste osoba. No, ređe su ti testovi o našim kućnim ljubimcima.

U nastavku možete dati odgovore na pitanja i saznati sve o ponašanju vašeg psa i o njegovim potrebama.

Test je vrlo jednostavan, potrebno je samo dati odgovore na pitanja i pratiti smernice.

Pratite pitanja i saznajte rezultate

1. Da li biste svog psa opisali kao psa koji preterano laje? Ako je odgovor da, pređite na pitanje 2. Ako je odgovor ne, pređite na pitanje 3.

2. Da li biste opisali svog psa kao voljnog da vam ugodi? Ako je odgovor da, pređite na pitanje 4. Ako je odgovor ne, pređite na pitanje 5.

3. Da li biste svog psa opisali dominantno kao čuvara? Ako je odgovor da, pređite na pitanje 6. Ako je odgovor ne, pređite na pitanje 7.

4. Da li je vaš pas gostoprimljiv ili rezervisan? Ako je odgovor da je gostoprimljiv, pređite na odgovor radoholičar. Ako je odgovor da je rezervisan, pređite na odgovor zaštitnik.

5. Da li biste svog psa opisali kao visoko energetskog? Ako je odgovor potvrdan, pređite na odgovor radoholičar. Ako je odgovor ne, pređite na odgovor uzbunilac.

6. Da li biste svog psa opisali kao divu? Ako je odgovor da, pređite na odgovor šaljivdžija. Ako je odgovor ne, pređite na odgovor zaštitnik.

7. Da li biste svog psa opisali kao ekstrovertnog ili introvertnog? Ako je odgovor ekstrovertan, pređite na odgovor šaljivdžija. Ako je odgovor da je introvertan, pređite na odgovor stidljiva duša.

REZULTATI

RADOHOLIČAR: Radoholičar je pas koji je uvek u pokretu, obično stalno sa njuškom na zemlji, njuškajući svoje sledeće otkriće.

Radoholičari vole da su u pokretu, oni su puni energije i uživaju u napornom radu za svoje vlasnike kroz trening i igru.

Ako njihova radoholičarska priroda nije zadovoljena, ovim psima može postati dosadno i mogu stalno da laju, skaču i žvaću. Dugotrajne interaktivne igračke su odličan način da se ovo neželjeno ponašanje minimizira.

Radoholičari su željni da udovolje i osećaju se prijatno u tome što su zauzeti, tako da je svakodnevna praksa poslušnosti sa pozitivnim nagradama, kao što su poslastice ili igračke koje ne škripe, odličan način da ih zaokupirate.

Sa svojom ljubavlju prema njuškanju i traženju, koker španijeli i nemački ovčari pokazuju klasične radoholičarske osobine.

Psi
foto: Shutterstock

STIDLJIVA DUŠA: Stidljiva duša je vaš klasični introvert sklonog razmetljivom ponašanju i strahom od iznenadnih zvukova. Nesigurnost se može javiti kod bilo kog psa, ali to često mogu da budu psi koji su ponovo udomljeni ili kojima je nedostajala socijalizacija kao štene.

Često introvertni, stidljive duše mogu biti prestrašeni iznenadnim zvukovima, zbog čega je od vitalnog značaja da imaju bezbedan prostor u kojem se mogu povući.

Ovim psima je potrebno mnogo strpljenja i vlasnika koji može da izgradi njihovo samopouzdanje pozitivnom energijom. Možda ne misle da vole da se igraju, tako da su mekane plišane igračke koje škripe odličan način da se prilagode.

Psi
foto: Shutterstock

ZAŠTITNIK: Očekujte da će zaštitnik patrolirati svojom teritorijom ili pratiti vaše pokrete, verujući da vas tako čuvaju.

Zaštitnici prirodno žele da zaštite svoju teritoriju i mogu biti sumnjičavi prema drugim psima i ljudima. Mnogo druženja i nagrađivanja vašeg šteneta vrednim poslasticama za dobro ponašanje sa drugim psima, je najbolji način da se borite protiv ovoga.

Mogu se okrenuti pogrešnom žvakanju osim ako nisu opomenuti. Izbegavajte škripave igračke koje mogu preterano da uzbude i izazovu negativno ponašanje, i umesto toga se usredsredite na proaktivnu igru kao što je donošenje ili vuča.

Zaštitnici se lako obučavaju, tako da su znakovi poslušnosti odličan način da ih zaokupite. Možda bi voleli da vas prate po kući, zbog čega treba da trenirate poslušnost u određenom sigurnom prostoru u svakoj sobi.

Zaštitnici imaju tendenciju da budu veće rase kao što su: akite, dobermani i rotvajleri.

Psi
foto: Shutterstock

UZBUNILAC: Ovi psi su poput vašeg alarma koji vas upozorava na sve moguće "pretnje".

Uzbunioci su veoma inteligentni, što ih čini svesnijim za "pretnje" vašem domu. Na primer, oni će verovatno biti prvi koji će vas obavestiti kada je vozač dostave u blizini, ili bilo ko pred vratima.

Obučeni uzbunioci će lajati i juriti do svog vlasnika, pre nego što se povuče u svoj krevetac ili kućicu, i dozvoli vam da otvorite vrata. Dakle, vlasnici bi trebalo da se usredsrede na stvaranje granice oko ulaznih vrata tako što će naučiti svog psa da se smesti u krevet i nagrađuje ga za to.

Korišćenje raznih igračaka će pomoći da se održi interes uzbunilaca tokom dana, čineći ga manje uznemirenim okolnim stimulansima. Osnovni znakovi poslušnosti sa ukusnim nagradama će takođe pomoći da se smanji neželjeno ponašanje.

Tibetanski terijeri, pudlice i čivave su rase koje se mogu okarakterisati kao takve, odnosno, koje vole da upozoravaju svoje vlasnike.

Psi
foto: Shutterstock

ŠALJIVDŽIJA: Na kraju, ali ne i najmanje važno, ovi prirodni komičari će želeti da privuku vašu pažnju.

Kreatori ovog testa su rekli: „Šaljivdžije su nezavisni mislioci i prirodni komičari. Oni tačno znaju šta žele, što može dovesti do ponašanja u kom traže pažnju. Ovi "napadi" znače da ćete možda pronaći šaljivdžije kako grickaju jastuke ili žvaću noge stola, cipele itd .

Plišane igračke je najbolje izbegavati jer ih šaljivdžije lako unište. Umesto toga, odlučite se za neke igračke koje ne škripe ili interaktivne, da biste kanalisali njihovu ličnost koja voli zabavu. Obuka savršenog hvatanja je odlična za smanjenje te visoke energije.

Vežbanje osnovnih znakova, kao što su: sedi, dole i stani, svakog dana može pomoći da se smanji skakanje i lajanje, jer žele vašu pažnju.

Francuski buldog, bostonski terijeri, bulterijeri i britanski buldozi su sjajni primeri šaljivdžija.

Psi
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs