3 NAJGLUPLJE RASE PASA: Inteligencija im nije jača strana, ali to uveliko zavisi od OVOG

Za njih se smatra da su najgluplje rase pasa a evo i zbog čega je to tako.

Ljubimci
13:11h Autor:
3 NAJGLUPLJE RASE PASA: Inteligencija im nije jača strana, ali to uveliko zavisi od OVOG
Foto: Liang Sen / Xinhua News / Profimedia

Nije pravedno klasifikovati bilo koju rasu pasa kao "glupu". Inteligencija kod pasa se može definisati na različite načine, uključujući osobine poput poslušnosti, sposobnosti treniranja, rešavanja problema i instinkta.

Pored toga, individualna ličnost i način na koji je pas treniran mogu značajno uticati na njegovu inteligenciju i ponašanje.

Iako postoji širok spektar varijacija u inteligenciji pasa, neke rase se izdvajaju po sposobnosti učenja i izvršavanja komandi. Nedavno je, među stotinama priznatih rasa pasa, belgijski ovčar proglašen najinteligentnijim na svetu prema rezultatima nove naučne studije. Važno je napomenuti da je inteligencija pasa kompleksna i da se razlikuje među pojedincima, bez obzira na rasu.

psi se igraju, psi trče, pas
foto: Shutterstock

Naravno, nova studija, sprovedena na Univerzitetu u Helsinkiju u Finskoj, postavlja dalje pitanje: koja je rasa pasa najgluplja?

Profesor Koren je autor knjige pod nazivom „Inteligencija pasa“, objavljene 1994. godine. U značajnom radu, on je rangirao 130 rasa od najpametnijih do najglupljih, svrstavajući ih u pet različitih kategorija.

Rangiranje za knjigu je zasnovano na anketama više od 200 sudija za poslušnost pasa širom SAD i Kanade.

Moje rangiranje rasa pasa je zasnovano na jednom specifičnom obliku inteligencije, na ‘radnoj inteligenciji i poslušnosti’, koja je zapravo pseći ekvivalent ‘školskog učenja’. To se odnosi na to koliko će pas dobro razumeti i slediti određene komande,“ prenosi Krstarica.com

1. Basenji

Basenji je na drugom mestu, što znači da rasa takođe nije toliko vešta da pravilno reaguje na ljudske komande.

Basenji nije poznat po svojoj poslušnosti i pre se može videti kako žvaće nameštaj kada je prepušten sam sebi. Ne voli da bude ostavljen sam i često može biti veoma destruktivan.

Međutim, ova rasa se često opisuje kao inteligentna u drugim aspektima, kao što je sposobnost da donosi odluke koje prate njene sopstvene interese, kao što je dobijanje hrane.

Basenji je izbirljiv i čistiće se slično kao mačka, ali je možda najpoznatiji po tome što ne može da laje; umesto toga ispušta čudan zvuk nalik cvrrkutanju.

Ova rasa takođe ima veliki nagon za lovom, što znači da će juriti za mačkama, vevericama i drugim manjim životinjama.

Basenji
foto: Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia

2. Buldog

Buldog je dugo bio simbol britanskog nacionalnog duha, ali je njegova inteligencija prilično niska.

Generalno, buldozi mogu biti tvrdoglavi i naučiće samo nekoliko komandi, pa se vlasnicima savetuje da pažljivo biraju kada pokušavaju da ih dresiraju.

Veterinari su ranije upozoravali da je buldog prožet bolnim bolestima i deformitetima, uglavnom zbog vekova inbridinga. Prvobitno je razvijan kao mišićav i atletski pas, ali je sada uzgajan kao kućna životinja sa kratkom lobanjom i izbočenom vilicom.

Buldog ima reputaciju da je lenj, ali rasa uživa i ima koristi od redovnog vežbanja.

Buldog
foto: Gonzalo Marroquin / Getty images / Profimedia

3. Čau čau

Čau čau je poreklom iz Kine, gde je istorijski uzgajan zbog svog mesa i krzna, kaže profesor Koren i dodaje da se ova rasa smatra previše „jednostavnom“.

Prema izveštaju Gardijana iz 2003. godine, Čau Čau je teško povređen kada je skočio sa prozora na drugom spratu u Lankaširu nakon što ga je preplašio avion.

Čau čau
foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

(Stil/Krstarica)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs