Ljubimci

Vaš ljubimac na izložbi: Više od hobija!

Danas su izložbe pasa mnogo više od hobija ili sporta, to je predstava za sve, izlagače, posetioce, sudije. Ukoliko želite da se i vaš pas pojavi na izložbi, evo nekoliko korisnih saveta
Ljubimci
00:08h
Vaš ljubimac na izložbi: Više od hobija!
Foto: Privatna Arhiva

Stručnjaci kažu da je prikazivanje psa na izložbi sublimacija svega lepog što ljudsko oko može da primeti. Svaka pasmina, pritom, ima tačno određene karakteristike koje pas mora da poseduje kako bi bio ocenjen pozitivnom ocenom. Na izložbama se procenjuje konstitucija psa, zacrtane proporcije, visina, težina, oblik glave, vrata, tela, nogu, repa, uglovanost, kvalitet dlake, zubala...

Svaki nedostatak ili lošija karakteristika dovodi do odstupanja od zamišljene idealne slike pripadnika određene rase. Time se umanjuje i njegova krajnja ocena. Za izložbenog psa, pored njegovog izgleda, bitna je i fizička pripremljenost, nivo poslušnosti u toku izlaganja i karakter, jer pas mora da bude psihički stabilan i uravnotežen.

Ozbiljna priprema

Pas mora da bude zdrav, čist i dresiran za ono što treba da pokaže na izložbi. Kod nekih rasa (kratkodlakih), dovoljno ih je okupati. Kod drugih je potrebna dugotrajna i konstantna nega dlake, kupanje, šišanje (kod nekih trimovanje), pakovanje... U svakom slučaju, priprema psa za izložbu je kontinuiran i dug proces koji zahteva stalnu posvećenost. Pored stalnog treninga (ponavljanja komandi ring dresure), moja bišonka, Šade poznatija kao Didi, prolazi sledeći tretman: svakodnevno četkanje i češljanje, svakih sedam dana kupanje (nekada i više puta sedmično) specijalno pravljenim šamponima, balzamima i pakovanjima za nju. Šišanje i „podšišivanje" su takođe stalan deo tretmana. Na sam dan izložbe, kada stignemo na mesto održavanja, Goran Popović koji je zadužen za izgled frizure (gromer), raščešljava dlaku i dorađuje prešišavanjem oblik frizure - kaže Milovan Babić, hendler.

Pravo vreme za vežbe

Obuka vašeg psa za izložbu kroz igru može početi već u ranom periodu (šest meseci), pa i ranije. Iako to još nije prava dresura, ipak je vid učenja kroz igru, gde se neke komande uče tako što štene ne oseća nikakav vid „prisile". Bitno je i u ovom periodu, a i kasnije, da se pas u obuku uvodi na način da mu taj radni proces pruža zadovoljstvo. Psa treba navići što ranije na ogrlicu i povodac. U početku, dok je malo štene, može mu se oko vrata vezati tanka pertla, tek da bi se navikao na novi predmet oko vrata. Može se desiti da u početku štene negoduje, ali brzo će se privići. U prvu šetnju van kuće štene treba voditi na povocu. Polako, strpljivo, bez naglih pokreta, cimanja ili potezanja ukoliko štene odbija da krene u željenom pravcu. Treba ga ohrabrivati rečima, nagradicama i na bilo koji način odvlačiti mu pažnju sa tog „čuda koje ga je snašlo".

Ring dresura

- Ring dresura je obuka pasa za prikazivanje na izložbama u lepoti. Da bi se pas korektno prikazao, u saradnji sa hendlerom mora da se uradi sledeće: sudija mora da pregleda zube svakom psu, a zatim da opipa testise. Nekim rasama pasa sudija prepipava celo telo, od vrha njuške do kraja repa. To se obično radi psima sa dugom dlakom, kako bi se utvrdilo stanje skeleta, uglovanost nogu naspram tela, razne srazmere delova tela... Sledeći zadatak psa je da sa hendlerom u kasu, u pravcu suprotno od smera kazaljke na satu, optrči krug ili više. Zatim se, takođe u kasu, pas kreće pravolinijski od sudije i prema njemu. Posle svega ovoga pas se postavlja u stojeći stav. Sve ovo izgleda vrlo jednostavno, posebno kada su pas i hendleruigran tandem - kaže naš sagovornik.

Uloga hendlera

Hendler je osoba koja pokazuje psa u ringu. Može da bude vlasnik ili trener s kojim je pas prošao određeni kurs obuke za izložbe. Uloga hendlera u krajnjoj oceni psa na izložbi ima izuzetan značaj. To je osoba kojoj pas veruje, ima prisan odnos s njim, voli ga. Hendler pored znanja i iskustva, treba da u paru sa psom ostavi utisak: odlučnog para koji želi pobedu i veruje u nju. Vizuelni izgled je, takođe, vrlo bitan. Danas je izlaganje pasa na izložbama mnogo više nego hobi ili sport, to je predstava za sve, i za izlagače, posetioce, sudije. Svaki detalj je važan. Usklađenost pokreta psa i čoveka, stil odevanja, boja odeće, izraz lica.

Kvalitetna ishrana

Ishrana, vitaminski i drugi dodaci su veoma bitni za psa koji se priprema i takmiči. Ovi psi su poput vrhunskih sportista, svakodnevno u nekoj od varijanti treninga. Ishrana i dodaci utiču pored fizičke spreme i na lepotu psa, njegovu građu, kvalitet dlake i kože. Danas je mnogo lakše priuštiti psu maksimalnu negu bilo koje vrste.

Tehnologija hrane je toliko napredovala i ponudila neverovatne mogućnosti za poboljšanje života, zdravlja, nege pasa da se može skoro reći da više nema nepoznanica. Redovni odlazak kod veterinara je vrlo bitan. Pas treba da nauči da kontakt s veterinaromne mora uvek biti „bolan". Zato je preporuka budućim a i ostalim vlasnicima da vode svoje kuce kod veterinara i kada nisu bolesne. Odvedite ih na 10 minuta da se poigraju s veterinarom, pojedu neku poslasticu. Redovnim posetama veterinar će imati kompletnu sliku vašeg ljubimca. Primetiće promene, znaće mu karakter, upoznaće mu slabe tačke. Pružiće vam korisne informacije i pomoći će da vaš pas bude, zdrav, lep, uspešan i dugovečan.

Na takmičenju

Pas koji odlazi na takmičenje u radu ili u lepoti mora biti psihički stabilan i fizički pripremljen za napore koji ga očekuju. Mora da savlada potrebne obuke, u zavisnosti od toga gde se takmiči. Ovo su preduslovi da bi pas krenuo na izložbu i bio miran, opušten, siguran u sebe. Opšte prihvaćeno pravilo je da se psu pred polazak na put i izložbu ne daje da jede. Voda mora biti pristupačna. Poslastice u vidu nagrade mogu se ponuditi psu i tokom vožnje i pred sam nastup, više kao „umirujuće sredstvo" ili vid nagrade dok hendler upoznaje psa s podlogom unutar ringa pred sam nastup. Ono što će psa najviše umiriti i činiti ga sigurnim jeste mirnoća, staloženost ljudi koji su u njegovom „timu". Pre svih, vlasnika i hendlera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs