LJUBIMCI

ŽELITE PSA, ALI NE I DLAKE PO KUĆI I NEPRIJATAN MIRIS: Ovo su idealne rase za vas!(FOTO)

Ne linjaju se i nemaju "pseći" miris, što ih čini savršenima za kuću.

Ljubimci
ŽELITE PSA, ALI NE I DLAKE PO KUĆI I NEPRIJATAN MIRIS: Ovo su idealne rase za vas!(FOTO)
Foto: Profimedia

Želite četvoronožnog mezimca kojeg biste držali u kući ili stanu ali ne želite da nalazite dlake na svakom koraku. Možda ste i alergični na pse, pa su vam potrebni psi koji se ne linjaju i nemaju miris, jer je to jedini način da imate ljubimca. Ove vrste pasa su odlične ako pokazujete simptome alergije, ako imate decu i generalno ne volite pseće dlake po nameštaju.

Hipoalergeni psi postaju sve popularniji, jer alergija na pse postaje sve češći problem. No, ono što treba znati jeste da ni jedan pas nije 100% hipoalergen, jer alergija ne nastaje od pseće dlake već od proteina koji se nalazi u izlučevinama psa -pljuvački, peruti, urinu… Pa kako se psi ližu tako protein CAN F1 prelazi i na dlaku.

Neke vrste pasa su takve da luče manje ovog proteina, ne linjaju se, pa ga samim tim i manje raznose. A evo koje su to vrste pasa u pitanju.

1) Tibetanski terijer – psi koji se ne linjaju

Tibetanski terijeri su dokaz da pas koji se ne linja ne mora biti sasvim bez dlake. Ovo su psi koji se ne linjaju, ali pazite, to ne znači da ih ne treba četkati.

Oni imaju dugu gustu dlaku, koja će se lako umrsiti ako propustite četkanje i šišanje. Rastu do 40 centimetara i normalna težina u odraslom dobu je oko 18 kilograma.

Važe za pse koji su izuzetno poslušni, sa dobrim karakterom, te su odlični za porodice sa malom decom. Ukratko ovo je savršen porodični pas. Takođe, predstavljaju i odlične pse čuvare, što se na prvu ruku za njih ne bi reklo.

Iako je u pitanju terijer, gotovo da uopšte ne deli osobine sa terijerima. Neće kao pomahnitalo juriti za glodarima, pre će se maziti sa strancima jer obožavaju pažnju.

2) Pudla – mini i standardna

Postoje tri standardne veličine pudle – velika, srednja, patuljasta i toj pudla. Toj pudle rastu od do 28 cm, patuljaste do 35, srednje do 45 i velika čak i do 60cm.

Pudla je jedna od najpoznatijih vrsti pasa koje na ulici mogu prepoznati i oni koji ne znaju ništa o psima. Imaju specifičnu kovrdžavu dlaku, koja se, verovali ili ne, ne linja.

Od izuzetne važnosti za svaku pudlu jeste redovno češljanje, jer njena dlaka ne opada kada poraste do određene dužine. Pudlu treba svaki dan četkati i voditi na šišanje na svake tri nedelje. Jeste da je zahtevna kad je u pitanju održavanje dlake, ali ako poštujete sva pravila održavanja nećete imati nikakvih problema.

Po prirodi se ne linjaju, spadaju u hipoalergene pse, te ih mogu u stanu držati i oni koji imaju izraženu alergiju na pse. Jedini problem sa pudlama jeste što im se dlaka mrsi ako se ne održava.

Takođe, genetski imaju problema sa digestivnim traktom te na to treba obratiti posebnu pažnju. Mogu imati poteškoće sa zatvorom, te ih zato ne treba hraniti kostima, već granulama, povrćem, kuvanim pilećim mesom. Ovako se smatraju prilično zdravim psima koji mogu živeti do 15 godina, pa čak i duže.

3) Zapadno štotski beli terijer

Psi koji se ne linjaju i ne smrde, kao što se može videti ne znači da nemaju dlaku. Zapadno škotski beli terijer iliti westie (vesti) je rasa koja tome svedoči. To je hipoalergeni pas kome će najviše odgovarati aktivna porodica sa decom školskog uzrasta.

Vesti ima razvijen lovački insinkt, voli da se igra i da trči, tako da se preporučuje onima kojima odgovara takav životni stil. Nemojte uzimati vestija ako želite samo psa za maženje.

Zapadno škotski beli terijer ima dlaku i poddlaku. Podlaka je mekana i kratka, a dlaka koja raste preko nje je duža i mora se redovno češljati kako se ne bi mrsila.

Rastu do 30 centimetara visine i njihova maksimalna zdrava težina je 10 kilograma kod mužjaka, ženke su manje do 28 centimentara i 7 kilograma težine.

Kao i svaki terijer, vesti je svojeglav, te treba imati posebno strpljenja da biste ih dobro dresirali. No, na kraju krajeva zavisi i od pojedinačnog karaktera psa. Odlični su ljubimci ako volite manje pse, nisu preterano bučni, aktivni su, veseli i dobronamerni.

4) Psi koji se ne linjaju i nemaju miris – Jazavičar

Jazavičari su, takođe, veoma prepoznatljiva rasa, dugačkog tela, ušiju i kratkih nogu. Popularni su baš zbog svog specifičnog izgleda, no jedna manje poznata činjenica o njima je da su to psi koji se ne linjaju i ne smrde, zato su odlični mali psi za stan.

Jazavičari su kratkodlaki, oštrodlaki i dugodlaki. Dugodlaki se ne preporučuju toliko osobama koje su alergične na pse, te ako želite jazavičara najbolje je uzeti oštrodlakog i kratkodlakog.

Za koju god vrstu jazavičara da se odlučite nećete zažaliti. Ovo su zaista psi dobre naravi, koji vole da se maze, da šetaju i kopaju. Nekada su korišćeni za lov nad zemljom i pod zemljom.

Veoma su privrženi vlasnicima, čak su i odlični psi čuvari što se ne bi reklo s obzirom na njihovu veličinu. Nisu poverljivi prema strancima i nažalost, ne slažu se najbolje sa manjom decom, tako da nisu najbolji izbor za porodice.

5) Bišon – kovrdžav, a ne linja se

Kovrdžavi bišon je toliko prilagodljiv pas da se može snaći u gotovo svakom okruženju. Odličan je za život u stanu, sasvim će se prilagoditi životu svog vlasnika i nije ni malo zahtevan što se toga tiče. No, ono što mu je potrebno jeste aktivnost, kao i češljanje.

Ovo su psi koji se ne linjaju i za stan su odlični, tek ćete ponekad videti neku njihovu dlaku na namešaju. Treba ih redovno četkati, kako im se preslatke kovrdžice ne bi umrsile i kako bi ostale sjajne i mekane. Posle svake šetnjice im operite šapice, to naravno važi za svakog psa. Potrebno ih je temeljno okupati dva puta mesečno i ošišati ih jednom mesečno.

Bišoni imaju osetljive oči, te im se moraju redovno brisati kako bi se izbegle infekcije. Takođe, preporučuje se i redovno šišanje dlake kod očiju jer umeju da rastu pravo u oči.

Ovi psi se ne linjaju, ali to ne znači da ne traže mnogo nege, zahtevni su što se tiče održavanja, ali za uzvrat dobijate bezuslovnu ljubav.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs