Sergej Jesenjin: pesnik sela, pijanac velegrada

Žene su volele njegov mio lik, a on se lako i prebrzo odao porocima i od dečaka genija postao predmet ismevanja. Za samo 30 godina postojanja, uspeo je da se upiše u red najznačajnijih pesnika svih vremena, ponos ruske i evropske književnosti. Ovo je kratka priča o vunderkindu iz sela nadomak Lenjingrada.
Knjige 27.05.2013. - 10:10h
Foto: Wikipedia

Inspirisan ruskim folklorom i opisima rodnog sela, Sergej Jesenjin (Сергей Александрович Есенин) je stekao slavu i titulu najvećeg pesnika prirode na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Kako je odrastao, tako su i njegovi radovi potpadali pod uticaj boemskog života, alkohola i žena. Iako je sebi presudio kada mu je bilo samo 30 godina, Jesenjin je sem poezije, ostavio mnoštvo intriga, legendi i osvajanja, među kojima je priča o ljubavi sa Isidorom Dankan (Isadora Duncan) ostavila najviše traga.

 

U tišini stoji
Breza, ko u gaju,
I plamte pahulje
U ognjenom sjaju.

 

Tragična sudbina Sergeja Jesenjina i njegovo brutalno samoubistvo krajem 1925. godine, izazivaju i danas polemiku. Staljin ga je osuđivao, tvrdeći da slavi blud, poetizuje huliganstvo i raskalašan život. Jesenjin je uzvratio pesmama koje je pisao pod pseudonimom. Za sam kraj, ostavio je Do viđenja, druže, do viđenja, poemu koju je Majakovski (Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский) oštro osudio, odbijajući da veruje kako je Jesenjin napustio ovaj svet. Pet godina kasnije, Vladimir Majakovski je učinio isto.

 

Jesenjinov rad se deli na dva dela: prvi je obeležen seoskim životom, jednostavnošću, ljubavlju i prirodom. Drugi oslikava njegovu samouništilačku crtu, čak pet brakova, koji su se nizali jedan za drugim, nervni slom i pijančenje do iznemoglosti.

 

Što sam? Ko sam? Ja sam samo sanjar,
čiji pogled gasne u magli i memli,
i volim te usput, ko da sanjam,
kao mnoge druge na toj zemlji.

 

U jesen 1921. godine, upoznao je amerčku plesačicu, koja važi za tvorca modernog plesa, Isidoru Dankan. Bila je 18 godina starija od Jesenjina, nije govorila ruski, kao ni on engleski jezik, ali su se, ipak, nekoliko meseci kasnije venčali. Mladi pesnik je svoju suprugu pratio na turnejama po Evropi i Americi, živeći u senci njene slave. U izlivima ljubomore, pod uticajem alkohola, razbijao je hotelske sobe, pravio scene na javnim mestima, te se brak raspao nakon samo godinu dana. Tolstojeva unuka, Andrejevna Tolstoja, bila je poslednja žena u Jesenjinovom životu koja je pokušala da ga spasi.

 

Tokom svog poslednjeg kraha, nakon hospitalizacije, Jesenjin je napisao svoja najpoznatija dela, a zatim se obesio u hotelskoj sobi.

 

Do viđenja bez stiska, bez reči
čemu bol i vrelih suza žar?
Za nas nije ništa novo mreti
ni sam život nije nova stvar!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs