SUTRA SLAVIMO PREPODOBNU MATI ANGELINU SRPSKU: Smatra se zaštitinicom žena i siromašnih, ovu molitvu OBAVEZNO IZGOVORITE

Pravoslavna crkva i vernici 12. avgusta slave dan sećanja na jednu svetiteljku iz naših krajeva - Prepodobnu mati Angelinu.

Horoskop
Autor:
SUTRA SLAVIMO PREPODOBNU MATI ANGELINU SRPSKU: Smatra se zaštitinicom žena i siromašnih, ovu molitvu OBAVEZNO IZGOVORITE
Običaji na Prepodobnu mati Angelinu, Foto: Shutterstock

Prepodobna mati Angelina, svetovno ime Angelina Branković, bila je kći Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurđa Brankovića.

Rođena je u Albaniji oko 1440. godine. U roditeljskom domu je stekla odlično obrazovanje i vaspitanje. Ljubav prema knjizi ispoljila je još u ranoj mladosti, o čemu svedoče i tragovi njene biblioteke u manastiru Krušedolu. Arijaniti su bili ugledna hrišćanska porodica koja je imala istaknute predvodnike u borbi protiv Turaka.

Za slepog Stefana, izgnanog srpskog despota, se udala novembra 1460. U Albaniji su ostali kratko vreme, dok im se nije rodio prvi sin Đorđe. Godinu dana kasnije napustili su Albaniju i po preporuci Skenderbega, Angelininog zeta, otišli u Italiju i u Furlaniji kupuju stari zamak Beograd na reci Taljamentu.

Manastir Krušedol
foto: Profimedia

Na poziv mađarskog kralja Matije Korvina, Angelina je krenula sa dvojicom sinova preko Beča i Budima za Srem. Sa moštima svoga muža je u Srem stigla februara 1486. godine. Prvo stanište bilo joj je Kupinovo, gde je ubrzo podigla crkvu Svetog apostola Luke i položila u nju mošti svoga muža, kao i manastir Obed.

Angelina je održavala odnose s moskovskim velikim knezom Vasilijem III, kojem se obraćala za pomoć početkom 16. veka i kojeg je molila da uzme svetogorske manastire pod pokroviteljstvo, što se i desilo.

Običaji i verovanja na Prepodobnu mati Angelinu

Sveta Angelina umrla je u ženskom manastiru nedaleko od budućeg manastira Krušedol, gde je poslednje godine provela u molitvi, a na tom mestu je i sahranjena. Međutim, njene mošti su potom prenete u manastir Krušedol koji su Turci 1716. zapalili zajedno s moštima svih Brankovića, ali se veruje da se na ovom mestu valja pomoliti njoj na njen dan.

Manastir Krušedol
foto: Profimedia

Ona se u narodnoj tradiciji pamti kao žena velike lepote, mudrosti i obrazovanja, a kako je veći deo života provela oskudevajući i u bedi, selidbama i bekstvu, Prepodobna mati Angelina smatra se zaštitnicom svih koji su siromašni i ugnjetavani na bilo koji način.

Svojim životom ona je vernicima prenela poruku da materijalna beda nije toliko teška kada je srce ispunjeno verom.

Crkva, Vera, Molitva, Krst
foto: Shutterstock

Zbog toga postoji verovanje da na dan kojim se ona slavi treba u molitvi pomenuti mati Angelinu kako bi nam pomogla da uspostavimo red u životu.

MOLTIVA MATI ANGELINI:

" U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledila Gospoda Hrista. Delima si učila prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, sveta Angelino, raduje se duh tvoj."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs