Velika čast

Svetska premijera filma Nikite Mihalkova u Beogradu: Sunčanica večeras pred domaćom publikom!

Postoje tri razloga zašto je premijera "Sunčanice" baš ovde - prvi je zato što je Srbija otvorila vrata svim ljudima o kojima govorim u filmu. Mnogi Rusi su bili prinuđeni da ostave domovinu i dođu u Srbiju. Drugi razlog je veliki broj njegovih saradnika iz Srbije. Treći je emocionalni razlog jer je premijera rođendan filma, a rođendan se slavi sa prijateljima, otkrio je slavni reditelj
Filmovi
19:34h Autor:
Svetska premijera filma Nikite Mihalkova u Beogradu: Sunčanica večeras pred domaćom publikom!
Foto: Fonet

Slavni ruski reditelj Nikita Mihalkov, čiji će film "Sunčanica" večeras imati svetsku premijeru u Beogradu, istakao je danas da ovaj film, iako je ratni, nije o ratu već o ljudima koji se pitaju kako je moglo da dođe do toga da braća počnu da ubijaju jedan drugog.

Priča po motivima proze Ivana Bunjina dešava se 1920. u sabirnom centru za belogardejce na Krimu gde se jedan oficir seća svoje divne ljubavne romanse iz 1907. godine.

"Glavni junak se nalazi na kraju u pravom i prenosnom smislu - na kraju života i domovine i sve vreme se pita kako se to dogodilo. Sve je bilo tako lepo tog sunčanog leta pre 13 godina. Gde je sve to nestalo i zašto", rekao je Mihalkov dodajući da je "možda to naša slovenska osobina da ne umemo da učimo na svojim greškama".

On je primetio da je film sniman pre dve godine u Odesi i okolini, u divnim predelima "a vidite šta se tamo dešava, toliko toga je spaljeno. Kako je došlo do toga?" U filmu se iza lepih prizora romanse vidi niz sitnih, negativnih detalja koji su možda i doveli do revolucije iz 1917.

Na pitanje novinara na veoma posećenoj konferenciji u Sava Centru kako to da je premijera baš u Beogadu, Mihalkov je odgovorio da postoje tri razloga. Prvi je zato što je Srbija otvorila vrata svim ljudima o kojima govorim u filmu. Mnogi Rusi su bili prinuđeni da ostave domovinu i dođu u Srbiju. Drugi razlog je veliki broj njegovih saradnika iz Srbije. Treći je emocionalni razlog jer je premijera rođendan filma, a rođendan se slavi sa prijateljima.

Miloš Biković

, koji igra zapaženu ulogu belogardijskog oficira, izjavio je da su mu teškoće glume na stranom jeziku bile izazov, mada je ruski učio još od osnovne škole, ali ga je progovorio tek u Rusiji.

"Kod Nikite Sergejeviča smo svi imali isti tretman, topao i lični odnos, bez obzira da li je neko zvezda ili debitant", rekao je Biković.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs