Film o borbi za pravo glasa žena

Prvi put dozvoljeno: Meril Strip snima film u britanskom parlamentu

Tema filma opravdava odluku da se dozvoli snimanje unutar parlamenta koji će time obezbediti novac neophodan za svoje održavanje
Filmovi 05.03.2014. - 10:18h Autor: Tanjug
Foto: AP

Jednoj filmskoj ekipi je prvi put dozvoljeno da snima unutar britanskog parlamenta. Odobrenje je dobio film "Suffragette", u kom Meril Strip glumi Emelinu Pankherst, aktivistkinju za jednakost prava glasa muškaraca i žena.

 

Alan Hejzelherst, predsednik parlamentarne komisije koja je dala dozvolu, izjavio je za BBC da tema filma opravdava tu odluku i istakao činjenicu da će time parlament obezbediti novac neophodan za svoje održavanje.

 

On je objasnio da će to biti test za eventualne buduće projekte i naveo da će se snimanje obaviti na "način koji neće uticati na normalno funkcionisanje parlamenta". Snimanje komercijalnih sadržaja dosad nikada nije bilo dozvoljeno unutar zidina parlamenta.

 

Kada je 2011. Meril Strip igrala Margaret Tačer u filmu "Gvozdena lejdi", scene parlamenta snimljene su u gradskoj većnici Mančestera. Film "Suffragette" (Sufražetkinja) je priča o Emelin Pankherst koja je često organizovala proteste u blizini Vestminsterske palate, sedišta britanskog parlamenta. Prvi put je uhapšena u februaru 1908. kada je pokušala da uđe u Donji dom. Kasnije te godine ponovo se našla u zatvoru pod optužbom da je podsticala na nasilni upad u parlament.

 

Pored Strip, u filmu glume i Keri Muligan, Helena Bonam Karter, Romola Garai i Ben Višou.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...