velike promene!

Trend haotičnih filmova i veličanje mračne strane ljudskog bića: Berlinale u totalno drugačijem ruhu!

18 filmova takmiče se za glavnu nagradu Zlatnog medveda

Filmovi
20:33h Autor:
Trend haotičnih filmova i veličanje mračne strane ljudskog bića: Berlinale u totalno drugačijem ruhu!
Foto: Shutterstock

Berlinski Međunarodni filmski festival ili popularno "Berlinale" ove godine će imati izrazito mračno usmerenje, sa velikim brojem glavnih filmova koji odražavaju unutrašnji nemir karaktera okruženim haotičnim svetom.

Novi umetnički direktor festivala Karlo Šatrijan rekao je danas da iako će na 70-om Berlinaleu biti neke komedije “dobar broj filmova u zvaničnoj konkurenciji odlučilo je da zađe u mračnu stranu ljudskog bića”.

“Oni nisu bez nade ali istovremeno žele da se zaista suoče sa onim što se događa oko nas. Ponekad govore o unutrašnjem strahu, ponekad o strahu koji je u svetu izvan nas”, rekao je Šatrijan.

Među 18 filmova koji se takmiče za glavnu nagradu Zlatnog medveda su “D roads not tejken” drama o ocu i ćerki u režiji Seli Potger sa Havijerom Bardemom, El Faning, Salmom Hajek i Lorom Lini u glavnim ulogama, zatim rimejk filma “Berlin Aleksander plejs”, i eksperimentalni film “Siberia” Abela Ferare sa Vilemom Dafoom i Dunjom Sičov.

Ta tri filma imaće svoje svetske premijere u Berlinu, dok će novi animirani film kompanije Dizni/Piksar “Onvard” prvi put biti prikazan na međunarodnoj sceni u Berlinu.

Novi umetnički direktor je rekao da će naglasak biti na diverzitetu.

“Istorija Berlinala je istorija svesti o svim razlikama koje postoje ne samo u filmskoj industriji nego i u životu”, rekao je on.

Berlinski filmski festival koji se održava od 20. februara do 1. marta ima manje filmova nego prethodnih godina. Izgleda da novo rukovodstvo pod Šatrijanom i izvršnom direktorkom Marijetom Risenbek pokušava da smanji ekspanzivne festivale koje je organizovao njihov prethodnik Diter Koslilk, na čelu festivala 18 godina.

Predsednik žirija će biti britanski glumac Džeremi Ajrons, a imena ostalih članova žirija biće objavljena kasnije kako je rekao Šatrijan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs