Iza kulisa u Smederevu

Na snimanju serije Srpski junaci srednjeg veka: Srbi u borbi za tron! Junaci druge sezone biće car Uroš, Jug Bogdan...

Potrudićemo se da ovo bude "Igra prestola" u našim uslovima, kaže producent Nedeljko Bajić. Junaci su Stefan Lazarević, Đurađ Branković i car Uroš

Filmovi
12:30h Autor:
Foto: @STARSPORT/SRĐAN STEVANOVIĆ

U Smederevu je u toku snimanje drugog ciklusa igrano-dokumentarne serije "Srpski junaci srednjeg veka" prema scenariju i u režiji Gordana Matića, koju realizuje produkcijska kuća "Kontrast studios" u saradnji sa "Telekomom Srbija".

 

Kroz deset polučasovnih epizoda serija upoznaje gledaoce sa malo poznatim detaljima iz srpske srednjovekovne istorije.

foto: @STARSPORT/SRĐAN STEVANOVIĆ

 

Obišli Svetu goru

 

Junaci druge sezone biće Stefan Lazarević, Đurađ Branković, car Uroš, Jelena Balšić, vojvoda Momčilo, Jug Bogdan, Banović Strahinja i Tvrtko I Kotromanić, a kroz priče o njima saznaćemo i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji u srednjem veku i borbi za presto.

 

- Kroz sudbine tih ličnosti naučićemo mnogo i shvatićemo da ne počinje sve od naše generacije. Ti ljudi su bili učeni, pismeni, školovani... Srednji vek se smatra mračnim dobom, a ovom serijom ćemo pokazati i neki drugi ugao - otkrio je novinarima autor Gordan Matić.

 

Pored reditelja, zbog verodostojnosti i tačnosti istorijskih činjenica, u svakom trenutku su na setu i istoričari, arheolozi i stručni konsultanti, koji su, osim iz Srbije, došli i iz Turske, Hrvatske, Makedonije... Serija je snimana i na Svetog gori.

foto: @STARSPORT/SRĐAN STEVANOVIĆ

Ekipa Kurira bila je na snimanju krunisanja despota Stefana u Carigradu despotskom krunom, a producenta Nedeljka Bajića upitali smo da li je na mestu porediti ovaj projekat sa hit serijom "Igra prestola".

 

- Potrudićemo se da ovo bude "Igra prestola" u našim uslovima. "Srpski junaci srednjeg veka" su dokumentarno-igrani program, a mislim da ovaj period naše istorije zaslužuje i neku TV seriju i film. Amerikancima je bilo lako da se igraju jer im je ceo svet tržište. Ovo će biti veliki iskorak. Koristićemo dronove, snimati scene sa četiri kamere i imamo već atraktivan materijal. Nastavak je nekoliko koraka ispred prve sezone - kaže Bajić.

 

Narator Vladimir Aleksić

 

Narator serije je glumac Vladimir Aleksić, a novi cirkus emitovaće se naredne godine na Superstar TV kanalu, koji mogu pratiti korisnici MTS TV, kablovskog operatora Supernova i satelitske televizije m:SAT TV, kao i korisnici u regionu preko m:tela CG i BiH i širom sveta preko GO4TV.

foto: @STARSPORT/SRĐAN STEVANOVIĆ


Ekskluzivno fotografisan jedini portret Đurađa Brankovića

 

U seriji "Srpski junaci srednjeg veka" gledaoci će prvi put moći da vide i pojedine artefakte i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi.

 

- Bili smo u arhivu u Dubrovniku, tu smo imali priliku da vidimo originale i prepise povelja naših vladara i mi smo ih prvi put snimili video-kamerama i fotografisali. Dobili smo da prikažemo jedini poznati na svetu portret despota Đurđa Brankovića u Esfigmenskoj povelji iz 1429. godine, ako ne računamo njegove portrete na novcu, koji su šematizovani - kaže istoričar i stručni konsultant Marko Aleksić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...