preporuka

8 filmova na španskom jeziku koje ne smete propustiti: Španska, argentinska i meksička kinematografija u svom punom sjaju! (VIDEO)

Fascinantna filmska ostvarenja koja će vas ili oduševiti, šokirati, ostaviti bez teksta ili sve to odjednom! Zavalite se i uživajte! 

Filmovi 11.03.2019. - 13:36h Autor: Stil
Foto: Profimedia

1. "Sve o mojoj majci" (Todo sobre mi madre, 1999), Pedro Almodovar 

 

Čuveni film još čuvenijeg španskog reditelja, Pedra Almodovara. Grčka izreka kaže da samo ona žena čije su oči isprane suzama može jasno da vidi. Ali to ne važi za Manuelu (Sesilija Rot).

One noći kada je automobil pregazio njenog sina Estebana (Eloj Asorin), Manuela je plakala sve dok joj suze nisu presušile. I daleko od toga da je tada jasno videla.

 

Slojevit film, prepun životnih pouka i razumevanja za različitosti prepleten nesvakidašnjim životnim pričama će vas promeniti iz korena! 

 

2. "Pričaj sa njom" (Hable con ella, 2002), Pedro Almodovar 

 

Još jedno remek-delo Pedra Almodovara koje ne smete propustiti. Ovaj film istražuje prijateljstvo dvojice muškaraca povezanih neobičnim spletom okolnosti.

Dva muškarca susreću se u privatnoj klinici. Markova djevojka, toreadorka, Lidija, leži u komi nakon napada bika. Drugi muškarac, Benigno neguje drugu ženu u komi, Alisiju, u koji je potajno zaljubljen već dugi niz godina. Priča o ljubavi, usamljenosti, prijateljstvu i odanosti.

 

3. Divlje priče (Relatos salvajes, 2014), Damijan Sifron

 

Ovo fantastično argentinsko filmsko ostvarenje crna omnibus komedija sastavljena od šest priča, koju je napisao i režirao Damijan Sifron. Nejednakost, nepravda i zahtevi sveta u kome živimo uzrokuju stres i depresiju kod mnogih ljudi. Neki od njih pucaju. Ovo je film o tim ljudima.

Ranjivi u sudaru s realnošću koja se stalno menja i iznenada biva nepredvidiva, likovi filma prelaze onu tanku liniju koja civilizaciju deli od varvarstva. 

 

Inovativan, drugačiji, zanimljiv od početka do kraja, drži pažnju i šokira - nešto slično ovom filmu još niste pogledali, sigurni smo u to.

 

4. "Nevidljivi svedok" (Contratiempo, 2016), Oriol Paulo

 

Sjajan španski triler! Adrijan Dorija, mladi preduzetnik koga u filmu glumi Mario Kasas, jednog dana budi se u hotelskoj sobi pored beživotnog tela svoje ljubavnice. Pošto je optužen za ubistvo, odlučuje da unajmi Virhiniju Gudmen, najbolju pravnicu za pripremu svedoka u zemlji. 

Tokom jedne noći, oboje će pokušati da iznađu neku razumnu činjenicu koja bi ga oslobodila zatvora. Ali pojava novog svedoka optužbe preti da uništi osmišljenu strategiju odbrane i primorava ih da u svojim planovima vrate vreme unazad i ponovo slože delove nerešive slagalice. 

 

Nema sumnje da će vas ovaj fenomenalni triler oboriti sa nogu i ostaviti bez daha!

 

5. Tajna u njihovim očima (El secreto de sus ojos, 2009), Huan Hose Kampanelja

 

Argentinski krimi triler “El secreto de sus ojos” doživeo je veliki uspeh, kako od strane kritičara, tako i kod publike. Ovaj film je jedan od najgledanijih argentinskih filmova ikada.

Među brojnim nagradama koje je osvojio, on svoje ime potpisuje i na Oskaru za najbolji film van engleskog govornog područja iz 2009. godine. Rikardo Darin, zasigurno najpoznatiji i najbolji argentinski glumac je briljirao u ulozi Benhamina Esposita, pravnog savetnika u penziji, koji piše knjigu o jednom nerešenom ubistvu koje se dogodilo pre više od 25 godina.

 

6. "Pasja ljubav" (Amores perros, 2000), Alehandro Gonsales Injaritu 

 

Ovo meksičko filmsko ostvarenje je bilo nominovano za Oskara 2001. godine u kategoriji za najbolji strani film.

Ljubav. Izdaja. Smrt. Strašna fatalna automobilska nesreća povezuje tri priče ljudi različitog staleža u Meksiko Sitiju. U svakoj su prikazani likovi koji se nose sa gubitkom, grižom savesti, žaljenjem i surovim realnostima života, a sve u ime ljubavi!

 

7. "Telo" (El cuerpo, 2012), Oriol Paulo

 

Psihološki triler sa primesama horora. Leš ženske osobe nestao je iz mrtvačnice pod misterioznim okolnostima. Ubijena žena je bila "zaštitno lice" farmaceutske kompanije.

Tokom iste noći inspektor Havijer Penja počinje da ispituje slučaj, a prve sumnje padaju na njenog muža. Predobar film koji će vam sve vreme držati pažnju! 

 

8. "Koža u kojoj živim" (La piel que habito, 2011), Pedro Almodovar

 

Još jedno kultno Almodovarovo ostvarenje, iz 2011. godine. U ovom filmu Pedro Almodovar aktualizuje savremene teme poput etičnosti transplantacije kože sa životinja na čoveka kroz prikaz doktora Roberta Ledgarda.

On nakon tragičnog gubitka supruge pronalazi osobu na kojoj će ispitati novu tehniku plastične hirurgije i transplantacije kože pri čemu postaje umetnik koji je usred neobičnih okolnosti zaslepljen lepotom dela koje je stvorio. Možda će vas u nekoliko navrata šokirati ovo ostvarenje, ali vas nikako neće ostaviti ravnodušnima!

 

Zavalite se, uživajte u ovim umetničkim delima i nećete se pokajati! 

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs