Kulturna manifestacija u Beogradu

Sajam knjiga od 20. do 27. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 58. po redu, nosi naziv "Prostori slobode", a u okviru njega biće 501 direktan izlagač što je za 20 više u odnosu na prošlu godinu
Događaji
16:00h Autor:
Sajam knjiga od 20. do 27. oktobra
Foto: Shutterstock

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 58. po redu, biće održan od 20. do 27. oktobra pod sloganom Prostori slobode, a u ime počasnog gosta Poljske, Sajmu knjiga će se obratiti poznata poljska književnica srednje generacije Olga Tokarčuk, ovogodišnji kandidat za Nobelovu nagradu.

Predsednik Odbora sajma knjiga, Željko Ožegović, rekao je da je Sajam knjiga i pored teškoća sa kojima se susreće opstao kao jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Beogradu i Srbiji.

Ove godine na Sajmu knjiga biće 501 direktan izlagač što je za 20 više u odnosu na prošlu godinu. Od toga, 48 izlagača biće iz inostranstva što je dokaz da vlada sve veće interesovanje za ovu manifestaciju, dodao je Ožegović.

Ožegović je rekao i da će počasni gost Sajma knjiga iduće godine biti Kina, a da su dobili i zvaničnu potvrdu da će počasni gost 2015. biti Indija.

On je rekao i da je akcija prikupljanja knjiga za biblioteke, koja je inicirana prošle godine i na koju su posebno ponosni, urodila plodom - čak joj se pridružio i novi ministar kulture Ivan Tasovac.

"Prikupljeno je oko 1600 knjiga, napravljena je selekcija, Narodna biblioteka Srbije je dala predlog kojim bibliotekama su knjige potrebne i one će im biti uručene pre početka Sajma knjiga", dodao je Ožegović.

Urednik programa sajma knjiga, Olivera Stošić Rakić, rekla je da zajednički naziv sajamskih programa "Prostori slobode" istovremeno naglašavaju i problematizuju vezu autora i društvenog trenutka.

Ona je najavila da će na brojnim forumima i tribinama osim pisaca učestvovati i teoretičari i filozofi koji će razmatrati modele prezentacije književnosti, biće organizovan i forum o zastupljenosti kulture u medijima.

Na sajmu će biti predstavljeni i autori čija se dela sada prvi put prevode na srpsku poput Lasla Krasnahorkaija (Mađarska), zatim se očekuju gostovanja pisaca iz regiona ali i nekih poznatih autora poput Tarika Alija.

Specifičnost ovog Sajma knjiga je, takozvani, Dečji paviljon, dečji kutak gde će se najmlađi čitaoci upoznati sa srpskim autorima knjiga za decu, učestvovati u radionicama i družiti se.

Strip, kao umetnost koja je nedovoljno prihvaćena u Srbiji, će takođe imati svoje mesto na Sajmu knjiga, rekla je Stošić Rakić i dodala da će tokom sedam sajamskih dana biti organizovano 60 programa.

Ataše za kulturu, nauku i promociju ambasade Poljske u Beogradu, Dagmara Luković, najavila je gostovanje važnih poljskih pisaca Tokarčukove, Kšištova Varge, Pjotra Pažinjskog, Ščepana Tvardoha, Januša Džvutskog i Gžeguša Latušinskog.

Ona je objasnila da će 11-članu delegaciju osim pisaca činiti i stručnjaci iz sveta izdavaštva, analitičari tržišta koji će sa srpskim kolegama razmenjivati mišljenja i ideje.

Luković je rekla da se u susret Sajmu knjiga počinje Poljska filmska jesen na kojoj će biti prikazana i tri filma rađena prema književnim predlošcima, kao i da će tokom sajma biti potpisan međudržavni ugovor o kulturnoj i naučnoj saradnjiu Srbije i Poljske.

Školski dan posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i provesora je cetvrtak 24. oktobar. Porodični dani su ponedeljak 21. oktobar i utorak 22. oktobar kada će porodicama biti omogućeno da posete sajam uz posebne popuste.

Tokom Sajma knjiga biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečju knjigu i najlepšu knjigu kao i nagrada "Dositej Obradović" koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču sa kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Radno vreme sajma je od 10 do 21 sat, a cena ulaznica je ostala nepromenjena u odnosu na protekle četiri godine - pojedinačna ulaznica je 250, ulaznica za grupne posete 150, a porodična ulaznica 600 dinara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs