Umetnost na delu

Održana radionica „Umetnost performansa“ mentora Marte Jovanović u okviru projekta ArtElle

U galeriji 12Hub u okviru projekta ArtElle izvedeni su performansi mladih umetnika na temu Zodijak
Događaji 30.06.2015. - 13:43h Autor: elle.rs
Foto: Elle
1 / 6 Foto: Elle

U subotu, 27. juna u galeriji 12Hub u okviru projekta ArtElle izvedeni su performansi mladih umetnika na temu Zodijak, a pod mentorstvom naše proslavljene umetnice Marte Jovanović.

 

Program Performance Hub pokrenuli su umetnica Marta Jovanović i Galerija 12Hub sa ciljem da se studentima i mladim umetnicima koji žele da se usavršavaju u domenu umetnosti performansa omogući program edukacije kroz radionice, semionare, predavanja i praktični rad.

 

Marta Jovanović je umetnica koja se već dugi niz godina bavi performansom. Kao predavač je držala radionice između ostalih u Bournemouth Univerzitetu u Velikoj Britaniji i Art Residence Aley u Bejrutu, Liban.

 

Kroz posebne tehnike poverenja Marta gradi atmosferu u grupi za vreme radionica da bi studentima pružila šansu da skupe hrabrost, oslobode svoju kreativnost i na kraju radionice sami izvedu svoje performance osmišljene ad hoc.

 

Katarina Ranković - “Scorpioin chiaro scuro” svaka duša ima svoju šljokicu i blato. Momenat je taj koji određuje čime će duša biti dotaknuta.

 

Marija Jevtić - „Circulus Vitiosus“ (zanemareni krug) demostracija dvosmernog odnosa između spoljnjeg (materijalnog) i unutrašnjeg (duhovnog) nivoa egzistencije.

 

Milan Jovanović - „Povoljni aspekti samoodbrane“ Svi praštaju, svi vole putovanja, svi su strastveni, svi vole da vole, svi se lako ljute.

 

Sonja Ćopić - „You are so pretty!“ umetnica poziva posetioce da sednu sa njom i podvrgnu se dobijanju iskrenih komplimenata na račun svog izgleda.

 

Slavica Dolašević - „Death Wish“ ili želja za smrću; analizom i upoređivanjem je došlo do poklapanja oko tog pojma – performans na svili bez strunjače kao zaštite od pada je potvrda i omaž zodijaku.

 

Sara Kostić - „Mogu više kada me izazoveš – izazivam te“

 

Performans je inspirisan Artenidom i smrću njene ljubavi Oriona, koga ona nakon smrti šalje na nebo u vidu sazvežđa. Sazvežđe Oriona se nikada sa Zemlje ne vidi u isto vreme kada i sazvežđe Škorpije.

 

Performans je okupio mnoštvo gostiju iz sveta umetnosti i sa javne scene, između ostalih pridružili su nam se: Jelisaveta Karađorđević, Jelena Blečić, Mihailo Bukvić, Danica Marinković, Branko Milisković i mnogi drugi.

 

Preostale fotografije pogledajte u galeriji ispod teksta.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...