Jedinstvena građevina

Najpopularnija kuća za odmor: Bukirana dve godine unapred, u njoj ćete pošteno odmoriti dušu! (FOTO)

Tomas Hardi je ovde boravio sa svojom prvom ljubavlju Elizom Nikols, dok je P.D. Džejms inspirisao da napiše roman "Crna kula" nakon što ga je prvi put videla 1973. godine

Destinacije
Autor:
Najpopularnija kuća za odmor: Bukirana dve godine unapred, u njoj ćete pošteno odmoriti dušu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Kula Klaver (Clavell Tower) je najpopularnija kuća za odmor u Velikoj Britaniji, koja je bukirana gotovo dve godine unapred - ako vam se dopadne, možete da rezervišete termin tek od avgusta 2020. godine!

Rezervacije se otvaraju dva puta godišnje, a dosadašnja praksa je pokazala da je dovoljno svega pet minuta da se popune svi termini. I tako već deset godina.

"Spektakularna kula Klaver još je jednom najtraženija naša znamenitost, iako naša fondacija nudi smeštaj u 199 impozantnih znamenitosti širom Velike Britanije", rekao je predstavnik za javnost fondacije Landmark Trust, nakon poslednjeg uspešnog kruga rezervacija.

Top destinacije za 2019. godinu: Pored Majamija i Kopenhagena na listi je i jedan srpski grad! (FOTO)

foto: Profimedia

Toranj koji je inspirisao najpoznatije književnike poput Tomasa Hardija izgrađen je 1830. godine na litici u zalivu Kimeridž. Sa njega se pruža predivan pogled na dorsetsku obalu, a cena vikenda u ovoj kuli iznosi oko 550 evra.

Gostima su na raspolaganju kupatilo, dnevni boravak i trpezarija na četiri etaže, a najlepše mesto u tornju je kružni balkon s kojeg možete da posmatrate more.

Prag protiv Beča: Koji grad je bolje posetiti?

1 / 5 Foto: Profimedia

Zanimljivo je da ga je Džon Rikards Klavel sagradio kao opservatoriju na litici, a upravo zbog toga toranj je bio u opasnosti. Naime, stena je erodirala i postalo je sve izvesnije da će se toranj urušiti. Kako se to ne bi dogodilo, pre deset godina premešten je kamen po kamen (njih 16.272) na sigurno područje.

Svaki kamen je fotografisan i numerisan, kako bi se nakon preslaganja našao na svom mestu. Cena premeštanja kule iznosila je više od milion evra, a da je ostao na starom mestu, urušio bi se u roku od pet godina. Predviđa se da sada može da izdrži čak 200 godina.

Tomas Hardi je ovde boravio sa svojom prvom ljubavlju Elizom Nikols, dok je P.D. Džejms inspirisao da napiše roman "Crna kula" nakon što ga je prvi put videla 1973. godine.

Budući da se nalazi na veoma izolovanom mestu, ova kula je pravi izbor za sve one koji žele da pošteno odmore od svega.

Ovo je najposećenija destinacija na svetu: Zemlja lepih ljudi, mode i cvetnih ulica! (FOTO)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs