Egzotična destinacija

Hipnotišuće lepo, ali smrtno opasno: Sve što niste znali o poznatom lekovitom moru!

Spasilačka služba redovno upozorava turiste da ne piju vodu iz jezera

Destinacije
Autor:
Hipnotišuće lepo, ali smrtno opasno: Sve što niste znali o poznatom lekovitom moru!
Foto: Shutterstock

Mrtvo more, More smrti i Lotovo more nazivi su za slano jezero između Jordana i Izraela koje se ponosi salinitetom od čak 33 odsto.

Evo po čemu je sve ovaj prirodni dragulj poseban:

1. Najveća svetska depresija

Ovo slano jezero nalazi se oko 400 metara ispod površine svetskog mora, na Bliskom istoku, između Jordana i Izraela. Takođe je duboko oko četiri stotine metara.

2. Nivo vode u Mrtvom moru ne raste

Oko njega vlada pustinjska klima, s temperaturama od 40 stepeni u letnjim mesecima, koja dovodi do velikog isparavanja. S druge strane, kiše su vrlo retke na ovom području.

3. Salinitet u Mrtvom moru iznosi oko 33 odsto

Poređenja radi, Sredozemno more ima procenat od 3 odsto soli. Uprkos tome, Mrtvo more nije najslanije jezero na svetu. Od njega je slanije Asalsko jezero u istočnoj Africi (35 odsto soli) i Don Žuan Pond na Antarktiku (salinitet od 40 odsto).

4. Život je ovde praktično nemoguć

Zbog visokog procenta soli, uslovi za život u Mrtvom moru su vrlo okrutni. U toj vodi mogu da prežive samo retki mikroorganizmi, poput anaerobnih bakterija.

6 prelepih destinacija u Srbiji: Izvori koji će vas očarati svojom lepotom! (FOTO)

foto: Shutterstock

5. Zdrave soli i minerali

So i minerali u vodi iz Mrtvog mora imaju izuzetno pozitivno dejstvo na ljudsko zdravlje, pa ne čudi da tu još od doba Heroda dolaze da se leče osobe koje pate od psorijaze i drugih kožnih bolesti, kao i bolesti kostiju poput osteoporoze i artritisa.

6. Ne možete da potonete

Zbog visokog procenta soli, voda je vrlo gusta, pa onemogućava plivanje, a niko ne može da potone. Ipak, to ne znači da ovo mesto nije opasno. Spasilačka služba redovno upozorava turiste da ne piju vodu iz jezera, jer veće količine mogu da poremete ravnotežu elektrolita u organizmu i dovedu do otkazivanja nekih organa. U Mrtvom moru je zabranjeno ronjenje i skakanje u vodu, kako bi se izbegao kontakt soli s očima.

7. Lekovito blato se koristi od davnina

Lekovito blato sa Mrtvog mora koristili su još stari Egipćani za balzamovanje mumija. Široku primenu ima i u lekovite svrhe, a minerali iz mrtvog mora koriste se u kozmetici.

Raj za kupovinu: Sve više Srba odlazi ovde u šoping, evo koliko uštede!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs