Čuda prirode: Top 15 mesta gde magija postaje stvarnost

Ovo nije fotošop, već pravi raj na zemlji. Zato se spremite za oduševljenje i nevericu zbog prizora koje ljudsko oko ne viđa svaki dan. Krenite sa nama u slikoviti obilazak najneverovatnijih svetskih destinacija.
Destinacije 07.06.2013. - 14:20h
Svet, Destinacije, Putovanja,

Ashikaga Japan Flower park - Ashikaga park cveća u Japanu

 

Cvetni tunel, dugačak 80 metara, jedna je od glavnih atrakcija ovog cvetnog kraljevstva. Ashikaga park, u istoimenom gradu, ima na stotine cvetova i drveća u različitim bojama i svake godine privlači milione posetilaca.

 

 

Pink lake, Western Australia - Roze jezero, Zapadna Australija

 

Drečavo roze voda u jezeru nastala je pod uticajem zelenih algi, Dunaliella salina, i visoke koncentracije slane vode. Ovo jedinstveno jezero, dugačko oko 600 metara, nalazi se nekoliko minuta vožnje od mesta Esperanza. A najlepši pogled na prirodni pink bazen pruža se iz aviona.

 

Blue Iceberg, Greenland - Plava stena, Grenland

 

Meštanima poznat kao plavi dijamant, ovaj jarko plavi led nastao je talogom čistog snega. Ledeni breg, koji je stvoren snežnim pokrivačem, dobio je upečatljivu plavu nijansu zbog starosti i prelamanja svetlosti.

 

Antelope Canyon, Arizona - Antilopa kanjon, Arizona

 

Gornji deo kanjona, poznat pod nazivom mesta gde voda prolazi kroz stene, prva je meta turista. Od marta do oktobra svake godine svetlost boji kanjon u crvenu i narandžastu boju. Ne čudi zašto je ovo blago Arizone u vrhu najfotografisanijih lokacija u SAD.

 


Iguasuu falls, Brazil - Iguazu vodopadi, Brazil

 

Ovaj put u vodenu oazu nalazi se na granici brazilske države Parana i argentinske provincije Misiones. Ime iguazu u prevodu znači velika voda, a mit o njenom nastanku prati ljubavna priča. Legenda kaže da je Bog planirao da se oženi ženom po imenu Naipi, koja je pobegla u kanjon sa svojim ljubavnikom. Iz besa Bog je isekao reku, stvarajući slapove, i osudio ljubavnike na večni pad. Novembra 2011. Iguazu vodopadi uvršteni su u jedno od novih sedam svetskih čuda.

 

Green Fly Geyser, Nevada - Zeleni gejzir, Nevada

 

Oavj slikovit gejzir nalazi se na privatnom ranču. Zaključana kapija i visoka ograda sa velikim šiljcima onemogućava turistima da lako dođu do ove neobične destinacije. Gejzir u Nevadi nije sasvim prirodna pojava, jer je nastao bušenjem bunara. Tek nakon nekoliko decenija rastvoreni minerali doveli su do erupcije vode, koja i dalje ključa. Upravo ti minerali zaslužni su za ovu nesvakidašnju svetlost.

 

Rice terraces, China - Terase pirinča, Kina

 

Predstavljamo vam terase, na malo drugačiji način. Ovi neobični nivoi ređaju se od reke do planinskog vrha i dele planinu na slojeve vode, koji u proleće blistaju na suncu. Ovi osunčani slojevi pirinča zeleni su na leto, zlatni na jesen i srebrni tokom zime. Posetioci koji stoje na vrhu ovih brda mogu videti kako čitava planina izgleda kao kičma zmaja.

 

Great blue hole, Belize, Central America - Velika plava rupa, Belize, Centralna Amerika

 

Rupa nije bila problem da ovo mesto postane jedna od top 10 ronilačkih lokacija u svetu. Ali, tu nije pao veliki asteroid niti svemirska letelica. Velika plava rupa, koji se formirala pre porasta nivoa mora, domovina je brojnih vrsta ajkula. Ovu morsku atrakciju Discovery channel postavio je 2012. godine na listu 10 najfascinantnijih mesta na Zemlji.

 

Ice cave, Skaftafell, Iceland - Ledena pećina, Skaftafel, Island

 

Ova ledeno plava pećina stvorena je viševekovnim taloženjem leda, a zbog nedostaka vazduha dobila je prozirno plavu boju. Međutim, plavetnilo se može videti golim okom samo u zimskom periodu posle duge kiše. Pećina je prohodna samo prvih 22 metra, dok se posle sužava do samo 4 metra visine.

 

Aogashima volcano, Tokyo, Japan - Aogašima vulkan, Tokio, Japan

 

Vulkansko ostrvo Aogašima zaista je odsečeno od sveta. Oko 200 ljudi, koliko živi na ovom usamljenom ostrvu, zna šta znači živeti na ivici vulkana. Stanovnici Aogašime na raspolaganju imaju jednu školu i jednu poštu, a čitavo filipinsko more deli ih od civilizacije. Poslednja erupcija bila je pre više od 200 godina, zato, ukoliko želite da pobegnete od ljudi i modernog života, vulkansi biser u moru čeka na vas.

 

Fingal's cave, Scotland - Fingal pećina, Škotska

 

Jedna od prvih pesama grupe Pink Floyd nosi naziv ove morske pećine. Neobičan dizajn stubova formiran je zahvaljujući pukotinama. Da tajanstvena atmosfera dobije još jaču notu zaslužni su jezivi zvuci, koje proizvodi odjek talasa.

 

Santorini, Greece - Santorini, Grčka

 

Dragulj na jugu Egejskog mora je ostatak ostrva sačuvanog nakon jedne od najvećih vulkanskih erupcija u istoriji, pre 3.600 godina. Pesak je nastao od stvrdnute lave raličitih boja, zbog čega je voda tamnija i toplija. Svetlucavo bele zgrade i jedinstven pogled na zalazak sunca već godinama čine Santorini jednim od najpopularnih letovališta u Grčkoj.

 

Cinque Terre, Rio Maggioro, Italy - Sinkue tere, Riomađiore, Italija

 

Riomađiore u provinciji Specia poznato je po proizvodnji vina. Male plaže i kule šarenih kuća pružaju bajkovit prizor. Ova ušuškana destinacija privlači sve više stranaca zbog specifične mirne atmosfere i kreativno osmišljenih boja starih građevina.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...