Čudo u Kini

Drevni polumesec usred pustinje: Jezero sa čistom izvorskom vodom! (FOTO)

Smešteno na oko šest kilometara od grada Dunhuang u severozapadnoj Kini, jezero Crescent je oduvek bilo izvor pitke vode
Destinacije
23:54h Autor:
Drevni polumesec usred pustinje: Jezero sa čistom izvorskom vodom! (FOTO)
Foto: Profimedia

Iako je drevna oaza usred pustinje u Kini oduvek fascinirala svojim izgledom, postala je poznata tek kada je bila u opasnosti da nestane.

Oaza za koju se veruje da postoji već 2.000 godina, drastično se smanjivala zbog širenja pustinje sve dok kineska vlada nije odlučila da učini nešto po tom pitanju i ponovo je napunila vodom.

Smešteno na oko šest kilometara od grada Dunhuang u severozapadnoj Kini, jezero Crescent (na kineskom Yueyaquan) je u obliku polumeseca i oduvek je bilo izvor pitke vode. Dubina jezera se od ’60-ih godina smanjila s pet metara na prosečno manje od jednog metra ranih ’90-ih godina.

Čudesna podvodna šuma: Iz kristalno čiste vode izranjaju stabla! (FOTO)

Lokalna vlast je 2006. godine odlučila da spase oazu puneći jezero vodom. Jezero je sad 218 metara dugačko i 54 metara široko i sadrži čistu izvorsku vodu. Pored jezera nalazi se tradicionalna pagoda i ulica sa suvenirima. Ova je oaza veoma popularna među turistima koji na kamilama sa vodičima obilaze vrhove okolnih dina.

Veruje se da je za neverovatan opstanak ovog jezera usred pustinje zaslužna niska nadmorska visina, dok njegov položaj sprečava da se višak peska sa pustinjskih dina uruši u njega.

Salar de Ujuni, slano srce Bolivije: Najveće ogledalo na svetu! (FOTO, VIDEO)

Okružen visokim planinama, grad Dunhuang ima suvu klimu – veoma vruća leta i ledene zime. Kiša je vrlo retka, a kad padne brzo ispari. Grad se oslanja na turizam i bogat je istorijskim znamenitostima koje datiraju još iz vremena dinastije Han.

Širenje pustinja postalo je velik problem u Kini, sa kojim vlada pokušava da se bori na razne načine, a jedan od njih je izgradnja “zelenog zida“ od šuma. Kao posledica širenja teritorija pod peskom, Kinu sve češće pogađaju i peščane oluje.

Dubai, grad čuda i neviđenih atrakcija: Svet za sebe! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs