Odmor za pamćenje

Malta: destinacija sa mističnom srednjovekovnom prošlošću

Ukoliko se još niste odlučili gde da provedete odmor, Malta je jedan od nepogrešivih izbora, jer nudi specifična istorijska mesta, zanimljivu kuhinju i bogatu tradiciju
Destinacije
20:20h
Malta: destinacija sa mističnom srednjovekovnom prošlošću

Malta je ostrvska zemlja u Mediteranu, južno od Sicilije, i sastoji se od arhipelaga koji čine tri velika ostrva - Malta, Goza i Komina. Smeštena je istočno od Tunisa, južno od Sicilije i severno od Libije i geografski pripada severnoj Africi, a politički Evropi.

Valeta

Malteške vitezove predvodio je vitez Žan de la Valeta, koji je posle pobede nad Turcima sagradio grad-tvrđavu, nazvan po njemu. Sa impresivnim zidovima i bedemima boje meda, ovo je jedan od lepših gradova Evrope. Republik je glavna ulica, koja prolazi kroz gradsku kapiju do tvrđave Svetog Elma.

Kad padne mrak, ovo je tih gradić, a možete uživati u prijatnim večerama na ulicama srednjovekovnog izgleda. Unutar grada mnoštvo uličica povezuje trgove, barokne palate se uzdižu odmah pored barova i prodavnica i zato će vam trebati dobra i udobna obuća i zavidna kondicija, jer jedino peške možete na pravi način doživeti Valetu. Što se noćnog života tiče, većina klubova namenjena je turistima i u njima nastupaju poznati evropski di-džej majstori.

Crkva Svetog Jovana

Ovo je jedna od najvećih crkava u Evropi i datira iz 16. veka, a može se pohvaliti spektakularnim podom, popločanim sa 400 mermernih nadgrobnih ploča koje su posvećene vitezovima Svetog Jovana, i freskama, koje prekrivaju zidove i svod katedrale.

Tvrđava Svetog Elma

U ovoj maloj tvrđavi, sagrađenoj u obliku zvezde, odvijala se krvava opsada Malte. Posetiocima je na raspolaganju svakodnevno razgledanje u pratnji vodiča, kao i spektakularna kostimirana predstava „In gvardija“, koja jednom dnevno prikazuje te istorijske događaje.

Malteška kuhinja

Domaća kuhinja predstavlja spoj kuhinja mnogih naroda koji su živeli na ovim prostorima. Tradicija da se sredom i petkom jede riba ostala je i danas, ali uglavnom kod starijih ljudi. U ishrani se koristi mnoštvo svežeg povrća (artičoke, svež kupus, paradajz), a jedno od poznatijih jela je udovičina supa, koja se služi s parčetom sira.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs