Super destinacije

10 fenomenalnih mesta za koje niste znali da postoje (FOTO, VIDEO)

Planine u bojama duge, reka koja teče ispod vode, prirodna ventilacija iz dubine zemlje samo su neke od neverovatnih pojava na našoj planeti

Destinacije
14:08h Autor:
Foto: Shutterstock

Dugine planine

 

Dugine planine "The Rainbow Mountains" bukvalno oduzimaju dah! Nalaze se u geološkom parku Ginsu u Kini. Živopisne boje, za koje se najpre pitate da li je u pitanju Fotošop, zapravo potiču od rezervi minerala i crvenog peščara koji se taložio tokom proteklih 24 miliona godina.

Ketedral de Marmor

 

Ova prirodna lepota nalazi se u Čileu a nastala je erozijom kalcijum karbonata na obalama jezera Dženeral Karera. Naziv ove pećine znači mermerna katedrala a pogled na nju moguć je iz malog čamca.

 

Son Dung pećina

 

Poznata kao najveća pećina na svetu, Son Dung se nalazi u Fong Na-Ke Bang nacionalnom parku, u Vijetnamu. Ona je takođe i dom jedne od najvećih brzih podzemnih reka na svetu.

 

Retba jezero

 

Ova prelepa roze boja jezerske vode nalazi se u Kap Bertu u Senegalu. Roze pigment posledica je obilja dunaliela salina algi u vodi. Ovo jezero je poznato i po tome što se u njemo neverovatno lako pluta zbog visokog sadržaja soli u vodi.

 

Baba Gurgur

 

Smešten na severu Iraka, Baba Girgur se smatra najvećim naftnim poljem u celom svetu još od 1948. Dok je poznato po najvećim zalihama nafte, poznato je i po večnoj vatri. Njegovi "večiti" plamenovi posledica su emisije prirodnog gasa.

 

 

"Ventilacija" Arizone

 

Ovaj prirodni ventilacioni kanal povezuje pukotinu u zemlji, nastalu prilikom zemljotresa, sa podzemnim prolazima, takođe nastalim pomeranjem tla, sa površinom. U zavisnosti od temperature i atmosferskog pritiska,može se dogoditi na vrelu površinu Arizone izbacuje hladan vazduh iz dubine zemlje i obrnuto. Takođe, američki Indijanci, na čijoj se teritoriji nalazi ovaj nacionalni park Vupatki, veruju da je to kanal kojim njihovi umrli preci komuniciraju sa njima i duhovno ih predvode.


Falkirk Točak
Falkirk je jedini rotirajući lift za brodove na svetu. Nalazi se u Škotskoj, u funkciji je od 2002. godine i služi kao veza sa Union kanalom.

 

Iguaza vodopadi

 

Kada pogledate ovaj prelepi vodopad jasno vam je zašto je uvršten među Sedam svetskih čuda prirode. Nalazi se blizu brazilske države Parana i argentinske provincije Misiones.

 

Podvodna reka

 

Ova neverovatna prirodna pojava nalazi se u Meksiku i definitivno je jedan od najspektakularnijih prizora. Ovo čudo prirode nastaje kada se hidrogen sulfat meša sa slanom vodom, čineći je težom od obične i tako stvara zaseban tok sličan reci.

 

Nermut planina

 

Nalazi se na visinama turskih planina i predstavlja jedno od najznačajnijih istorijskih pronalazaka kada je reč o statuama. Veruje se da džinovske glave potiču iz 1. veka pre Hrista. Takođe, pretpostavlja se da su napravljene u slavu tadašnjih vladara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs