duhoviti nadimak

Bezkintos: Kupalište na Savi koje je postalo popularan izbor Beograđana! (FOTO)

U najtoplijem delu godine tu odlaze na kupanje svi oni koji nemaju novca za klasična odredišta za letovanje poput grčkog Zakintosa...

Destinacije
Autor:
Bezkintos: Kupalište na Savi koje je postalo popularan izbor Beograđana! (FOTO)
Ada Ciganlija, Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović

Ada Ciganlija je nekadašnje ostrvo na Savi koje je 1967. godine dobio novi izgled. Tada je napravljena donja i gornja pregrada na desnom rukavcu reke, čime je Ada Ciganlija postala poluostrvo, a Beograd je dobio veštačko savsko jezero koje nosi isto ime.

Jezero Ada Ciganlija dugačko je 4,2 kilometra, široko dvestotinjak metara i ima prosečnu dubinu od četiri do šest metara.

S obzirom na to da se nalazi blizu ušća u Dunav pa je svega 15-ak minuta udaljena od centra Beograda, Ada Ciganlija postala je omiljeno kupalište lokalnog stanovništva. U leto ga svakoga dana posećuje i do 300.000 ljudi, zbog čega ga često nazivaju i beogradskim morem. I ove godine predstavljao je osveženje za mnoge uprkos pandemiji koronavirusa.

U najtoplijem delu godine tu odlaze na kupanje svi oni koji nemaju novca za klasična odredišta za letovanje poput grčkog Zakintosa, pa je Ada dobila duhoviti nadimak Bezkintos. Beograđani zapravo taj naziv upotrebljavaju za bilo koju vrstu jeftinog odmora za koji ne moraju da potroše previše kinte (novca).

U poslednjih desetak godina uređene su plaže na Adi, kao i pedesetak sportskih terena na otvorenom. Tu možete zaigrati fudbal, rukomet, odbojku, košarku i tenis, a dostupna su i igrališta za bejzbol, hokej na travi, bandži džamping ili čak žičara za skijanje na vodi. U blizini se nalaze i mnogobrojni kafići i restorani koji se uveče pretvaraju u popularna mesta za noćni provod.

Poluostrvo je obrastlo gustom listopadnom šumom, a stabla hrasta i bresta daju prijatan zaklon od visokih temperatura. Istovremeno, dom su za mnoge životinjske vrste od divljih pataka, fazana i prepelica do srne ili zeca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs