Pogledajte

10 neverovatnih mesta za koja ne biste verovali da postoje! (FOTO)

Ova mesta svakako ne spadaju u idealne destinacije za odmor i uživanje, ali će vas naredni prizori ostaviti bez daha
Destinacije
21:58h Autor:
10 neverovatnih mesta za koja ne biste verovali da postoje! (FOTO)
Foto: Shutterstok

Osim mesta koja biste vrlo rado posetili, predstavljamo vam ona potupuno neverovatna za koja možda nikada ne biste verovali da postoje. Svakako ne spadaju u idealne destinacije za odmor i uživanje, ali će vas naredni prizori ostaviti bez daha.

1. Peščara Talas (The Wave), Arizona

Peščara Talas nalazi se nedaleko od granice između saveznih američkih država Arizone i Jute. Njeno osvajanje predstavlja pravi izazov planinarima ali i fotografima koji žele da zabeleže te zaista neverovatne talasaste forme i uzbrdice bogatog kolorita.

2. Isus od Abisa (Christ of the Abyss), ItalijaVeličanstvena bronzana statua Isusa Hrista nalazi se na dnu Mediteranskog mora, u blizini gradova Camogli i Portofino. Ona je definitivno prava atrakcija za ljudsko oko, a u more je položena 22. avgusta 1954. godine, na dubini od 17 metara. Ovo remek-delo je visine oko 2, 5 metara, predstavlja originalnu statuu Isusa, dok se njene brojne replike nalaze širom sveta.

3. Angkor Vat (Angkor Wat), KambodžaAngkor Vat je najveća verska građevina na svetu. Predstavlja najvažniji hramski kompleks kambodžanske regije Angkor. Reč angkor znači grad, a wat na jezicima Kmera i Tajlanđana znači hram.

Jedan od naj prepoznatljivijih momenata ove građevine su prizori divljeg korenja koje raste i prepliće se preko hrama.

4. Maunsel pomorske tvrđave (Maunsell Sea Forts), Velika BritanijaMaunsel tvrđave su male utvrđene kule smeštene na ušću Temze i Marseja tokom Drugog svetskog rata radi odbrane Velike Britanije. Od kraja pedesetih se koriste u druge svrhe. Nazvane su po njihovom projektantu Gaju Manselu (Guy Mansel).

5. Stokholmski metro (Stocholm's Metro Stations), ŠvedskaJedna od glavnih atrakcija Švedske su metro stanice širom Stokholma. Ispod površine zemlje se nalazi njih 47. Specifične su zahvaljujući svom dizajnu i oslikanim zidovima, te se njihov zid smatra najdužom art galerijom na svetu.

Unutrašnjost većine stanica je netaknuta, odnosno zadržala svoju prirodnu formu. Osećaj kao da se sve vreme nalazite u pećini je nezaobilazan.

6. Čand baori (Chand Baori Well), IndijaJedno od najstarijih i najatraktivnijih znamenitosti u indijskoj državi Radžastan su stepeničasti bunari u selu Abhaneri. Napravljen je od tamnih poroznih vulkanskih stena pre 1.200 godina.

Ima 3.500 uskih stepenica koje ga okružuju sa sve tri strane, kojima se silazi do dubine od 35 metara. Od velikog su arhitektonskog značaja.

7. Vrata do pakla (Door to hell), TurkmenistanVrata do pakla predstavlja plamteću rupu koja se nalazi u pustinji u Turkmenistanu, blizu sela Derweze, otprilike 260 kilometara udaljena od glavnog grada Ašgabata. Ime je dobila zbog toga što gori od 1971. godine kada je i pronađeno nalazište.

8. Kolmanskop (Kolmanskop, The Namib Desert), NamibijaKolmanskop je napušteni grad, takozvani Grad duhova, koji se nalazi u pustinji Namib na jugu Namibije. Godine 1908. radnik Zacharias Lewala slučajno je pronašao dijamant dok je radio na ovom području.

Ubrzo je utvrđeno da se ovde nalaze velike količine dijamanata, što je bio dovoljan razlog da ga nasele mnogobrojni nemački rudari. Stanovnici su podstaknuti velikim bogatstvom od dijamanata izgradili grad u stilu nemačkih gradova toga vremena.

9. SS Erfild (SS Ayfield), AustralijaStogodišnji brod zarastao u šumu nalazi se u zalivu Houmbuš nedaleko od Sidneja. Predstavlja pravu turističku atrakciju i privlači veliki broj turista širom sveta. Težak je 1.140 tona, a napravljen je daleke 1911. godine. Tokom Drugog svetskog rata korišćen je kao transporter.

10. Bajkalsko jezero (Lake Baikal), RusijaOvo fascinantno jezero nalazi se u istočnom delu azijske Rusije. Predstavlja najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji. Zimi se ledi do dubine od jednog metra i ostaje zaleđeno od januara do maja.

Kada je cela površina prekrivena debelom ledenom korom, režu se kocke leda i raznose na prodaju po okolnim naseljima.

OVDE pogledajte kako izgleda najlepša reka na svetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs