Nega biljke

Orhideja je vrlo zahtevna biljka: Evo koja vrsta ovog divnog cveta uspeva čak i u kupatilu!

Lepota ove biljke je neprolazna, a verovali ili ne, jedna njena posebna vrsta uspeva čak i u kupatilu.

Bašta
Autor:
Orhideja je vrlo zahtevna biljka: Evo koja vrsta ovog divnog cveta uspeva čak i u kupatilu!
Foto: Profimedia

Kao što postoje pravila za uređenje određenih prostorija u stanu, izbor nameštaja, materijala i oblika koji moraju odgovarati tom dotičnom prostoru, tako i prilikom odabira biljaka postoje pravila koja će biljka i gde u našem domu najbolje uspevati, kako je treba negovati da bi se to dogodilo, a šta nikako ne smemo da učinimo.

Kupatilo je često vlažna prostorija, ukoliko ima dosta svetla, u nju ćemo smestiti orhideje.

Čarobna biljka koju zovu ženska sreća: Rešiće vam sve muke, posebno one ljubavne! Svaka žena treba da je ima!

foto: Profimedia

Mini Orhideje (Phalaenopsis) – njima treba dosta svetla, ali ne direktnog južnog; za njih je idealan istočni prozor. Ako nema dovoljno svetla, lišće će biti tamno i neće cvetati. Ako je tako, pronađite joj bolju poziciju, stavite je bliže prozoru, ali nikako direktno na južni! Ove biljke vole tople i vlažne prostore, a centralno grejanje isušuje vazduh.

Zbog toga ako imate u kupatilu dosta svetla – to je idealno mesto za njih. Ne vole oscilacije u temperaturi, nagle promene, promaju, a presađivanje im uzrokuje stres. Jednom u dve godine dobro ih je presaditi, ali uvek u supstrat za orhideje (puno kore drveta) i to nakon cvetanja.

Treba je zalivati kad vazdušno korenje poprimi sivkastu boju, najbolje ih je dobro natopiti i iscediti. Za vreme cvetanja ih prihranjujte – duže ce cvetati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs