Kineski fenjer

I ukras, i bomba za imunitet: Kako se gaji najlepši jesenji cvet! (FOTO)

Ne zahteva mnogo truda i vremena, a daje prelepe cvetove od proleća do jeseni

Bašta 27.09.2017. - 17:51h Autor: Novosti
Foto: Profimedia

Fizalis, poznatiji kao peruanska jagoda ili kineski fenjer je grm na kojem raste bobičasto voće, a jesen je trenutak kada pokazuje svu svoju lepotu.

 

Može da dostigne najviše metar, pa je pogodna za balkone koji su okrenuti ka jugu ili zapadu. Cveta od proleća do jeseni, a od belih cvetova nastaju zeleni lampioni, koji krajem avgusta postaju bež. Upravo ovaj plod je najveća atrakcija ove biljke, jer narandžaste bobice izgledaju kao lampioni.

 

Zreli plodovi mogu da se jedu, jer su slatko-kiselog ukusa. Bobice su izuzetno zdrave i podižu imunitet, ali ne sme da se pojede više od pet do šest dnevno.

 

Posadite rajski vrt koji se sam održava: Ovo cveće zahteva minimum pažnje! (FOTO)

foto: Profimedia

Lampioni su najlepši jesenji ukras, jer su okruženi listovima u obliku srca. Membrana oko plodova se polako suši, pa će kada sazru, narandžaste loptice izgledati kao klikeri u mrežici.

 

Zimi fizalis mora da bude u zatvorenom prostoru, a kao što se leti svakodnevno zaliva, tokom hladnih meseci se to radi štedljivo. Potrebno mu je hranljivo zemljište i dobro je prihranjivati ga leti, jer će tako više cvetati i imati više lampiona.

 

Orezuje se jednostavno, skidanjem vrhova izdanaka dok se ne raširi. Razmnožava se reznicama ili semenom. Veoma je otporan i skoro da ne postoji šansa da ga uništite.

 

Sredio dvorište za desetku: Pustoš iza kuće pretvorio u rajski kutak za uživanje! (VIDEO)

foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs