Uz pravilnu negu, orhideje će vam živeti i do 20 godina: Ovo smatramo smećem, a zapravo će učiniti da cvetaju najbolje

Mnogi ne znaju da ono što često bacamo, može imati svoju ponovnu upotrebu. Kada je u pitanju baštovanstvo, ostaci od hrane mogu poslužiti kao savršeno prirodno đubrivo, pogotovo za orhideje.

Bašta
Uz pravilnu negu, orhideje će vam živeti i do 20 godina: Ovo smatramo smećem, a zapravo će učiniti da cvetaju najbolje
Foto: Shutterstock

Orhideje mogu uneti vedrinu u svaku prostoriju, a uz pravilnu negu, mogu živeti i do 20 godina.

Pored sunčeve svetlosti i zalivanja, ove predivne biljke napreduju uz prirodna đubriva i specifično mesto pored prozora. Kraljevsko hortikulturno društvo Britanije je potvrdilo da su ove egzotične lepotice najsrećnije kada se nalaze pored prozora okrenutih ka severu ili istoku, proizvodeći predivne i živopisne cvetove.

Stručnjaci iz KHD-a rekli su: "Vole redovno zalivanje i prskanje, po mogućstvu kišnicom ili prokuvanom vodom, a ne vodom iz slavine. Mnoge orhideje treba gajiti u supstratu na bazi kore drveta, a ne u tradicionalnom zemljištu za sobne biljke." Kada ovladate ovim osnovama, sledeći korak je odabir dobrog prirodnog đubriva.

orhideje
foto: Shutterstock

Prema Jutjub kanalu "NGA Garden", "sve što vam treba su ljuske od jaja" kako bi orhideje "cvetale tokom cele godine". U informativnom videu ljubitelji orhideja su saznali da im trebaju "tri ljuske od jaja" za početak, prenosi "Expres". Ljuske od jaja možete lako nabaviti ako ih koristite za doručak, ručak ili večeru, tako da ih sačuvate nakon što razbijete jaja. "Pecite [ljuske od jaja] na srednjoj temperaturi pet minuta,“ savetuje stručnjak iz NGA Garden. „Ostavite da se ohlade, stavite [ljuske] u malu kesicu [poput zip kesice] i zdrobite ih što je sitnije moguće.“

U nastavku pogledajte video:

Stručnjak je dodao: "Stavite [zgnječene ljuske] u teglu, sipajte 500 ml vode... ostavite poklopljeno da stoji četiri sata.“ Nakon što odstoji, procedite rastvor kroz sito i sipajte ga u bocu sa raspršivačem, spreman za upotrebu bez ostataka ljuski.

Ovaj magični sprej ne treba prskati po cvetovima, ali kada ga nanesete na druge delove orhideje, može podstaći zdrav rast. Stručnjak savetuje: "Pažljivo obrišite listove orhideje," i "obavezno obrišite i zadnju stranu listova."

Kao alternativu, voda od ljuski jaja može se direktno naneti na korenje orhideje, uz osiguravanje dobre drenaže. Stručnjak upozorava da ne preplavite sredinu orhideje kako biste izbegli oštećenje. Za optimalne rezultate, stručnjak preporučuje da orhideju potopite u vodu od ljuski jaja na 20 minuta, jednom mesečno, kako biste postigli predivno cvetanje tokom cele godine.

orhideje
foto: Shutterstock

Prema osnivačici "Gardeninga" Olivija, još jedan dobar način da poboljšate rast vaših orhideja je korišćenje kore od banane. Stručnjakinja je otkrila da ovaj trik pomaže da orhideje redovno cvetaju, a ne samo jednom godišnje. Rekla je: "Verovali ili ne, kore od banane mogu biti izvanredno organsko đubrivo koje pomaže vašim orhidejama da cvetaju! Ko bi rekao da nešto što smatramo smećem ima toliku vrednost za naše biljke?

Banane
foto: Shutterstock

"Kada sam prvi put čula za ovu ideju, bila sam skeptična. Ali nakon što sam je isprobala, postala sam vernik. Moje orhideje su ranije cvetale veoma retko, možda jednom ili dva puta godišnje ako sam imala sreće. Ali otkad koristim kore od banane kao đubrivo, cvetaju redovno, nekoliko puta godišnje."

Razlog zbog kojeg su kore od banane toliko korisne je što su bogate kalijumom. Ovo je važan hranljiv sastojak koji biljke trebaju za rast. Takođe poboljšava otpornost na bolesti i pomaže u razvoju zdravog korenja i cvetova. Olivija je rekla: "Kalijum je važan za sveukupno zdravlje biljaka i igra ključnu ulogu u cvetanju. On pomaže u transportu ugljenih hidrata, koje orhideje trebaju za energiju da bi proizvodile cvetove."

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs