Kako se rešiti bršljana u dvorištu? Ovo je jedini način da ga se otarasite jednom za svagda

U nastavku vam donosimo način kako se rešiti otrovnog bršljana. Ključ je u korenu.

Bašta
Kako se rešiti bršljana u dvorištu? Ovo je jedini način da ga se otarasite jednom za svagda
Foto: Shutterstock

Bršljan, poznat po svojoj upornosti i invazivnoj prirodi, može zadati glavobolje vlasnicima kuća jer se penje po drveću i zgradama.

Njegove snažne loze, sposobne da prodru u drvo i ciglu, mogu dovesti do potencijalnog truljenja. Jedan frustrirani baštovan, tražeći savet kako da se izbori sa bršljanom koji je prekrio njegovu baštensku ogradu i zidove, obratio se grupi Gardening Uk na Fejsbuku, prenosi "Miror".

Dejvid Volens je podelio svoju dilemu: "Koja je najbolja stvar za ubijanje bršljana, treba mi način da ga uklonim sa ograde i zidova?"

Bršljan
foto: Shutterstock

Problem sa bršljanom koji se penje po ogradama je veoma čest, i važno je držati ga pod kontrolom tako što ćete skratiti delove koji se penju po ogradi ili potpuno ukloniti biljku.

"Express" izveštava da vazdušni koreni bršljana mogu da prodru u drvene ograde, uzrokujući značajnu štetu tokom vremena. Bez intervencije, ovi koreni zadebljavaju i produbljuju se, potencijalno dovodeći do truljenja ili propadanja drveta. Iako su neki članovi grupe predložili kipeću vodu kao prirodno rešenje, drugi su istakli da to ne bi doprlo do korena kako bi se bršljan efikasno ubio.

Konsenzus u grupi je bio da Dejvid treba da preseče bršljan u osnovi i zatim ga iskopa iz zemlje. Jedna korisnica je savetovala: "Preseci ga na dnu, pusti da grane umru i zatim ih povuci (po mogućstvu u septembru ili kasnije zbog gnezda ptica). Da bi ga zaista zaustavio da se vrati, kopaj kopaj kopaj, koreni se šire i verovatno ćeš godinama izvlačiti izdanke bršljana, ali mali izdanci se lako mogu kontrolisati."

Bršljan
foto: Shutterstock

Druga korisnica je savetovala: "Preseci ga u osnovi, izvuci što više možeš, a ostatak će uvenuti. Zatim treba da iskopaš korene. To je jedini način da se zauvek rešiš ove biljke." Treća korisnica je predložila: "Preseci ga u osnovi, iskopaj koren i bršljan na ogradi će brzo umreti i nikada se više neće vratiti.

"Kad uvene, povuci ga sa ograde. Manja je verovatnoća da će oštetiti ogradu ako možeš sačekati da potpuno uvene." Četvrta korisnica je podelila svoje iskustvo: "Nikada ne bih uspela da se rešim mog bršljana bez iskopavanja korena, a imala sam mnogo toga da uklonim. Bila je to noćna mora, ali sada sam slobodna od njega."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs