10 BILJAKA KOJE SE POSADE JEDNOM, A CVETAJU 10 GODINA BEZ OKOPAVANJA, ZALIVANJA I PRSKANJA: Samo raste, cveta i buja

Donosimo vam spisak višegodišnjih biljaka koje ćete posaditi jednom u baštu, a imaćete ih sve dok vam ne dosade

Bašta
Autor:
10 BILJAKA KOJE SE POSADE JEDNOM, A CVETAJU 10 GODINA BEZ OKOPAVANJA, ZALIVANJA I PRSKANJA: Samo raste, cveta i buja
10 vrsta biljaka koje se posade jednom i cvetaju narednih 10 godina, Foto: Shuterstock

Ove višegodišnje biljke je dovoljno posaditi u baštu samo jednom i one će svake sledeće godine same da niknu, osemene se, a nije potrebno ni zalivati ih ni prskati ili đubriti.

Evo o kojim biljkama je reč:

1. Lavanda

Ako imate suvu i osunčanu parcelu, posadite lavandu. Preporuka je da posadite sadnicu sa korenom, ali možete da pokušate i sa semenom lavande. Izuzetno se lako održava, cveta celo leto, a osim divnog cveta, list se može koristiti kao sredstvo za rasterivanje insekata i osvežavanje ormara.

2. Peršun

Postoji nekoliko vrsta peršuna među kojima je onaj sa jakim korenom i onaj koji daje mnogo lišća. Koji god da posadite, nećete pogrešiti. Ova višegodišnja biljka voli sunce i propusnu zemlju, ali morate ga redovno zalivati.

Jedan od najboljih antioksidanata preporučuje se u svakodnevnoj ishrani. Jedite ga svežeg, u supama, čorbama, salatama... Jednom posađen peršun, rast će godinama u vašem dvorištu.

peršun
foto: Shutterstock

3. Origano

I on voli sunce i dobro dreniranu zemlju. Ali osim toga, nikakva druga nega mu nije potrebna. Cvetaće i rasti i privlačiti pčele u vaše dvorište. Iako ne miriše kao origano iz kesice, na koji smo navikli, izuzetno je aromatičan, ukusan i zdrav. Od njega možete da kuvate čaj, stavljate ga u jela, berete kao ukrasnu biljku i stavljate u vazu, jer ima divne cvetiće.

Origano je jedan od najboljih antioksidanata i koristi se kao prirodni antibiotik.

4. Vlašac

Bilo da ga sadite kao biljku sa korenom ili kao seme, vlašac će brzo da se "primi" i da se udomaći kod vas u bašti. Bere se 60 dana nakon setve, oštrim makazama. Koristi se kao salata, dodatak jelima i td. Izuzetno je zdrav, a ukus podseća na mladi, beli luk.

Kada odlučite da pustite vlašac da samostalno raste, nagradiće vas sitnim ljubičastim, okruglim, glavama - cvetovima. Mnogi smatraju da je ovo najlepši cvet u bašti.

Vlašac
foto: Profimedia

5. Ruzmarin

Nema zahvalnije biljke od ruzmarina. Ostavite mu dovoljno prostora u dvorištu i on će rasti i bujati "kao iz vode". Vodite računa da ga redovno orezujete i formirate žbuniće. Kažu da podstiče kreativnost, pa se preporučuje u kancelarijskom prostoru.

Miris podseća na tamjan, pa ga vernici rado beru i njime ukrašavaju kuće. Jednom kada ga dodate krompiru, nikad nećete moći da prestanete da ga koristite. Dodajte dve-tri grančice ruzmarina u maslinovo ulje i koristite ga za salatu. Ukus je neverovatan. Pčele obožavaju cvet ruzmarina, a on će biti ponos vaše bašte.

6. Žalfija

Žalfija ili kadulja je biljka kojoj je potrebna pažnja. Ne voli mnogo suvo zemljište, ali ne podnosi previše vode. Pazite kako je sečete, da se ne bi osušila. Ali ova biljka je zaslužila svu pažnju sveta, s obzirom na lekovito svojstvo.

Ukoliko imate ginekološke ili probleme sa zubima, savetuje se ispiranje čajem od žalfije. Ovo je biljka koju morate imati u bašti, pogotovo kada vidite kako lepe cvetove ona daje.

žalfija
foto: Profimedia

7. Matičnjak

Ili limunova trava je aromatični cvet koji se odlično slaže sa limunadom. Čaj od matičnjaka je poznat po tome što smiruje nerve, što ćete osetiti čim pomirišete ovu divnu biljku.

Pčele obožavaju matičnjak, a u bašti se širi kao korov. Jednom posađen matičnjak raste godinama u vašem dvorištu, samo vodite računa da se ne raširi previše.

8. Kamilica

Ima li jednostavnijeg i lepšeg cveta od kamilice. Ona je simbol čistoće i zdravlja. Mnoge podseća na detinjstvo, upravo zbog čaja koji smo pili. Izuzetno se lako gaji i svaka bašta mora da ima ovu divnu biljku.

9. Majčina dušica

Timijan ili majčina dušica ne voli previše brižne baštovane. Što manje pazite ovu biljku ona bolje raste. Odlična je u čaju, ali savršena kao dodatak jelima sa mesom. Nezamenljiva!

10. Nana

Slična matičnjaku, i nana će se raširiti u vašem dvorištu dok trepnete. Savet iskusnih baštovana je da je sadite u zasebnoj saksiji, žardinjeri ili kanti. Odlična je jer zahteva minimum nege, dok daje tako mnogo. Osim čaja, nana je idealna za pravljenja ledenog čaja ili soka tokom letnjih meseci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs