CVET SA ISTORIJOM

LEGENDA KAŽE DA JE OD NJENOG TRNJA NAPRAVLJENA HRISTOVA KRUNA ZA RASPEĆE: Evo kako da gajite divan Isusov venac!(FOTO)

Biljka Isusov trn, poznata još i kao Isusov venac i Isusova kruna biljka je nestvarne lepote, koja će ukrasiti vaš životni prostor.

Bašta
16:17h Autor:
LEGENDA KAŽE DA JE OD NJENOG TRNJA NAPRAVLJENA HRISTOVA KRUNA ZA RASPEĆE: Evo kako da gajite divan Isusov venac!(FOTO)
Foto: Shutterstock

Isusov trn biljka (Euphorbia milii) jeste sukulentna trajnica koja pripada porodici Euphorbiaceae (mlečike). Habitus ove prelepe biljke je žbunovit, a može da raste i do 1.8 m u visinu.

Poznata još i kao Isusovo drvo, ova biljka se odlikuje izdancima koji su gusto pokriveni veoma bodljikavim trnovima. Listovi su ovalnog oblika, dužine i do 35 cm i širine do 15 mm, a pojavljuju se na mladim izdancima.

Isusov cvet ima male cvetove, koji su okruženi sa dva pricvetna lista bele, crvene ili ružičaste boje, a sakupljeni su u cvasti. Hristov trn cveta od februara do juna.

Treba napomenuti da je mlečni sok koji isusovo drvo izlučuje toksičan, što je inače karakteristično za vrste iz porodice mlečika.

Ime ove biljke upućuje na legendu koja kaže da je kruna od trnja koju je nosio Isus za vreme raspeća sačinjena od stabljika ove cvetnice.

Isusov trn je inače prirodno prisutan na Madagaskaru u jugoistočnoj Africi, dok se u našim krajevima uzgaja kao dekorativna sobna biljka.

Uzgoj Hristovog trna

Održavanje Isusovog trna je prilično jednostavno ukoliko se pridržavate osnovnih koraka. Biljka je veoma otporna i lako se uzgaja. Što se tiče zahteva kada je svetlost u pitanju, ova biljka voli sunčani položaj i suvi sobni vazduh. Kada je zemljište za uzgoj Isusovog drveta u pitanju, tlo treba biti dobro drenirano, tj. da dobro propušta vodu, a preporučuje se da se koristi zemljište za uzgoj kaktusa. Isusov cvet je zgodan za uzgoj u kući jer toleriše sobnu temperaturu, pa se i preko hladne zime može držati u prostoru koji se greje. Isusovo drvo najbolje uspeva na temperaturama od 16-24 stepena, sa tzv. zimskim odmaranjem na 10-13 stepeni.

Isusova kruna
Isusova kruna foto: Shutterstock

Zalivanje hristovog trna

Ovu biljku treba zalivati redovno, ali umereno, a zimi svakako treba smanjiti intenzitet zalivanja. Tada isusov trn treba zaliti tek toliko da se koren ne isuši. Takođe treba izbegavati da voda dođe u kontakt sa listovima i stabljikama, jer će onda da istrule.

Prihrana Isusovog trna

Isusov trn treba prihranjivati jedanput u toku dve nedelje, i to koristeći polovinu doze za đubrenje koja se inače preporučuje.

Presađivanje ove biljke treba vršiti prema potrebi, i to u peskovito-humusno zemljište.

Ako tokom zime primetite da su biljci opali listići, to je znak da joj je verovatno hladno ili da ste preterali sa zalivanjem. U tom slučaju samo ostavite da se biljka prosuši i ona će sigurno poterati nov rast.

Nemojte joj često menjati položaj jer i to može izazvati otpadanje listova.

Isusov trn
Isusov trnfoto: Shutterstock

Isusov trn – razmnožavanje se obavlja reznicama, u proleće, od višegodišnjih izdanaka zbog opasnosti da se ne pojavi gljivično oboljenje na mladicama. Kada se izdanci zakorene, treba im odrezati vrhove kako bi se Isusov trn biljka lepo razgranala i oblikovala kao žbun.

Dakle, potrebno je uzeti 3 reznice koje će biti dužine od 7 do 8 cm, sa matične biljke, zatim ih na kratko potopiti u mlaku vodu kako bi se zaustavilo proticanje sokova.

Reznice ostaviti da se osuše na vazduhu tokom 24 časa. Nakon toga ih treba posaditi zajedno u odgovarajući supstrat koji je obavezno propusan.

Reznice Isusovog trna se razvijaju za oko 6 nedelja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs