Za ovu aktivnost vam je potrebno od 3 do 6 godina

Miris Mediterana u vašem dvorištu: Uzgajite sami stablo limuna!

Uvrstite limun u malu porodicu biljčica i neka vaša bašta odiše očaravajućim mirisima mediterana
Bašta
22:44h Autor:
Foto: Shutterstock

Limun je divna citrusna voćka koja nam je dostupna cele godine, ali ako ste pasionirani baštovan zašto ne biste probali da je uzgojite sami? Pored toga što se ni jedan ukus ne može porediti sa ukusom, svežinom i mirisom organski uzgojenog limuna, drvo limuna može biti fenomenalna dekoracija u vašoj bašti ili na balkonu i zato nema razloga da  ga ne pokušate uzgojiti i uvrstiti u svoju malu porodicu biljčica.

 

Stablo limuna obično uspeva u toplijim klimatskim uslovima gde ima puno sunčanih intervala, ali se bez problema može uzgojiti i u hladnijim područjima ako budete pazili ne nekoliko važnih stavki.

 

Kako da uzgojite drvo limuna – korak po korak

 

Potreban materijal: Organski limun za seme

 

Zemlja: Po mogućnosti obogaćena prirodnim đubrivom

 

Saksija: Dobro osunčano mesto

 

Postupak

 

U jednoj kantici pomešajte zemlju sa vodom da je dobro navlažite i izmešate, a nakon toga tako vlažnu zemlju stavite u saksiju da u nju zasadite seme limuna. Prepolovite limun i odaberite semenke koje su u potpunosti čitave.

 

Stavite ih u usta i cuclajte dok ne odstranite sve komadiće limuna i dok ukus u potpunosti ne nestane (seme ne sme da se osuši ni u jednom trenutku), a nakon toga seme posadite u vlažnu zemlju na oko 1,25 cm ispod površine zemlje.

 

Seme dobro zalijte i pokrijte plastičnom kesicom na kojoj ste izbušili nekoliko rupica i koju ste pričvrstili gumicama za saksiju, da zemljište bude toplo i vlažno celo vreme. Saksiju stavite na toplo mesto i pratite ga nekoliko dana i ne dozvolite da se zemlja u potpunosti osuši, ali i ne preterujte sa toplinom i zalivanjem jer to može dovesti do toga da seme istrune.

 

Potrebno je pronaći savršeni balans. Nakon dve nedelje ugledaćete i prve izdanke, a tada je vreme da uklonite plastični omotač, a saksiju postavite na mesto sa najviše direktne sunčeve svetlosti u vašem dvorištu, stanu  ili balkonu.

 

Kad je biljka nikla sve što treba da radite jeste da je negujete na sledeći način: Dok je drvo još mlado često ga zalivajte i ne dozvolite da se zemlja osuši, ali i napravite dobre rupice za drenažu da se voda predugo ne zadržava u saksiji.

 

Stavite saksiju na dobro osunčano mesto gde će biti izloženo suncu najmanje osam sati u toku dana. Povremeno „nahranite“ vaše drvo limuna nutrijentima u obliku prirodnog đubriva i komposta, otprilike dva puta godišnje. I na samom kraju, ali ništa manje važno poklonite vašoj biljčici pažnju i ljubav, pričajte joj i pevajte i sigurno će bolje rasti.

 

Da biste od koštice došli do mirisnih žutih plodova biće vam potrebno od 3-6 godina, ali sam proces rasta limuna će vam biti veliko zadovoljstvo.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...