Zasucite rukave

AKO VAM JE BAŠTA ILI TERASA OKRENUTA KA SEVERU: Ovih 7 stvari morate da znate!

Uz pripremu i pravilno planiranje, ovo više neće biti problem

Bašta
Autor:
AKO VAM JE BAŠTA ILI TERASA OKRENUTA KA SEVERU: Ovih 7 stvari morate da znate!
Foto: Shutterstock

Bašte i terase okrenute prema jugu u prednosti su zbog više sunčeve svetlosti pa su stoga i traženije. Međutim, posedovanje doma s baštom okrenutom prema severu više ne znači ugrožavanje lepog i bujnog dvorišta.

Mnogo toga može se uzgajati i u baštama okrenutim prema severu, uz pomnu pripremu i planiranje. Jednostavnim odvajanjem vremena za učenje o biljkama koje napreduju u okruženju s malo sunca, postići procvat bašte iznenađujuće je lako.

Obratite pažnju na ovih 7 stvari:

1. Količina svetlosti

Važno je razumeti vrstu senke koja obavija vaš vrt kako biste utvrdili kako se najbolje nositi s njom. Neke bašte mogu biti otvorene prema nebu, ali bez direktne sunčeve svetlosti, dok druge mogu imati duboku hladovinu zbog gustog drveća. Neke biljke uspevaju u laganoj hladovini, dok paprat "mekog štita" može cvetati i bez sunca.

2. Maksimalno iskoristite prirodno svetlo

Sve prepreke sunčevoj svetlosti moraju se ukloniti, uključujući drveće ili građevine kako bi se povećao nivo svetlosti. Uklonite sloj lišća s guste krošnje i pustite sunce u vrt.

Bašta, Cveće
foto: Shutterstock

3. Stvorite više svetla

Ako vašem vrtu nedostaje svetla, pokušajte da stvorite sopstveno s nekoliko pametnih trikova. Postoje pametni načini za stvaranje 'lažnog' svetla u vrtu. Popularna metoda uključuje postavljanje ribnjaka. Voda će odražavati preko potrebnu svetlost. Za jeftiniju opciju razmislite o dodavanju ogledala.

4. Odaberite biljke koje uspevaju u hladu

Važno je razumeti da različite biljke imaju različite potrebe. Neke zahtevaju velike količine sunca i uspevaju u suvim uslovima. Drugi napreduju samo u senovitim i vlažnim područjima, savršeno za sadnju u vrtovima okrenutim prema severu. Pokušajte da sadite cveće koje dobro napreduje u uslovima s ograničenim osvetljenjem.

5. Poboljšajte tlo

Pomozite biljkama oplemenjivanjem tla. Dodajte stajsko đubrivo i kvalitetniju zemlju.

Cveće, Sadnja cveća, bašta, Uređenje bašte
foto: Shutterstock

6. Razmislite o nezi travnjaka

Većini trava biće potrebna velika količina sunčeve svetlosti, a bez toga mogu propasti i postati sklone bolestima. Stoga je potrebna dodatna briga kako travnjak ne bi postao redak zbog nedostatka sunčeve svetlosti. Pazite da se trava redovno prihranjuje i ne kosi prečesto.

7. Uzgajajte začinsko bilje

Iako mediteransko bilje voli sunce, postoji niz biljaka koje će uspevati u polusenci, poput vlašca, korijandera, peršuna i rukole.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs