Potpuno neverovatno

Evo kako da napravite organsko tečno đubrivo: Ovo deluje kao raketno gorivo za rast svih biljaka! (RECEPT)

Glavni sastojak ovog tečnog đubriva je gavez - najkorisnija biljka koju morate da gajite u svom dvorištu

Bašta
Autor:
Foto: Shutterstock

Gavez je biljka koju mnogi gaje u bašti da bi održavali plodnost tla, ali i da bi privukli korisne biljke u svoju baštu.

 

Odličan je i za hranjenje pilića, ali i kao sastojak tečnog gnojiva za biljke. Gavez sadrži  mnogo elemenata u tragovima neophodnih za rast i razvoj biljaka.

Listovi gaveza

 

Jednostavno "pobacajte" sveže listove gaveza u brazdu gde ćete posejati krompir, luk, kukuruz ili pasulj. Kako se bude raspadalo, lišće će hraniti sadnice još u fazi semena.

 

Gavez raste izuzetno brzo, zbog čega je lako od njega napraviti đubrivo ili hraniti biljke.

 

Cvetovi gaveza su izuzetno bogata hrana za pčele, pa će one rado doći u vašu baštu i oprašiti cvetove biljaka.

 

Gavez se često koristi i u biljnoj medicini, jer se od njega prave razne tinkture za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima.

 

Gavez se najbolje razmnožava iz sadnice, ali budite mirni - dovoljna vam je jedna sadnica koja će se postepeno razmnožavati i tako omogućavati vašem vrtu da ima dovoljno đubriva.

 

Kako napraviti tečno đubrivo:

 

Uzmite rukavice i oštar nož. Zatim isecite i stabljiku i lišće i cvet. Ostavite par stabljika da budu pčelama hrana, a ostalo uberite.

 

Uzmite veliku kantu, na primer do 20ak litara, sa odgovarajućim poklopcem. U nju nagurajte što više, cvetova i stabljike gaveza. Iseckajte sve to kako bi više moglo da stane. Sipajte punu kantu vode, tako da biljke sasvim ogreznu. Poklopite i ostavite (dalje od kuće) da se natapa i raspada od 4 do 6 nedelja.

 

Ovo je veoma smrdljiva mešavina i zbog toga se savetuje da kantu držite dalje od kuće. Nakon četiri nedelje možete da koristite ovu tečnost, ali u razblaženom obliku.

 

Jedna šolja ove tečnosti se razblažava u skoro 10 litara vode. Sa ovom tečnošću zalivajte paradajz, paprike, krompir, blitvu i sve biljke koje želite. Cveće takođe voli ovo đubrivo.

 

Videćete kako vaše povrće i cveće buja i raste, ali i rađa sočne plodove.

 

Ovo tečno đubrivo čuvajte i razblažujte po potrebi pa zalivajte svoju baštu. Savet je da vodite računa i da dobro razblažite ovo koncentrovano đubrivo, u suprotnom možete "spaliti" vaše biljke.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs