Da li ste znali?

Ovako su Tito i Jovanka proslavljali Novu godinu: Dosad neviđeni snimci! (VIDEO)

Tih godina novogodišnja noć je proslavljana grandiozno uz vrhunske muzičare, odličnu hranu i prelepe toalete

Lifestyle
13:38h Autor:
Ovako su Tito i Jovanka proslavljali Novu godinu: Dosad neviđeni snimci! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Tito je dočeke najčešće provodio na Brionima, u društvu muzičara, umetnika i političara.

Nova godina je u bivšoj Jugoslaviji državni praznikom proglašena 1955. godine. Umesto Deda Mraza centralna "maskota" trebala je biti devojka u narodnoj nošnji, simbol nove budućnosti. No razvojem potrošačkog društva i konzumerizma Deda Mraz postao je zvezda dočeka.

Veća zvezda od njega bio je samo Josip Broz Tito koji je Novu godinu najčešće provodio u Beogradu, u Rezidenciji u Užičkoj 15, u društvu supruge Jovanke i najbližih političkih saradnika. Svakog prvog dana nove godine, 1. januara, na radiju je prenošena poruka kojom je svim građanima čestitao Novu godinu, piše VICE.

Obišao svet, davao milione dolara za putovanja: Zašto Tito nikad nije otišao na grob svog deteta?

Tito je dočeke provodio najčešće u Srbiji (pored Beograda, jednom u Novom Sadu i jednom u Karađorđevu), ali i u Sloveniji i Hrvatskoj, gde je inače najviše boravio. Tako je 1961. godinu dočekao u Sarajevu, a 1973. u Miločeru.

Omiljeno mesto za slavlje bili su Brioni gde je dočekao čak sedam Novih godina. Najčešće su svečane večere bile organizovane u Beloj vili ili hotelu Istra, a 1979. godine u hotelu Neptun.

Tokom dočeka često su znali posetiti i neke od organizovanih dočeka na ulicama grada, kao što je npr. bilo u Sarajevu 1961. godine. Glavna mesta proslave u tim prilikama bile su zgrade izvršnih veća republika, a obavezno bi se posećivali domovi armije, nekada i radni kolektivi.

Tita su zabavljali istaknuti dramski i muzički, te estradni umetnici. Često ga je nasmejavala Nela Eržišnik, svirao mu orkestar Garde JNA, pevala Tereza Kesovija,Arsen Dedić, Miro Ungar i mnogi drugi.

Otkrivena tajna nakon 60 godina: Ovako je Josip Broz Tito zaprosio Jovanku! (FOTO)

Protokol je u tim slučajevima bio jako pomno organizovan, detaljno je isplanirana lista gostiju, raspored sedenja, nastupa i jelovnik.

Proslave su bile svečane što se može videti i po odabiru toaleta, ali i zabavne, što pokazuju zanimljivi rekviziti poput kartonskih šešira i kapa, pa i kaubojskih šešira, meksičkih šešira, koje je Tito voleo da nosi.

Ovako se hranio Tito: Jednu namirnicu nikada nije želeo ni da proba!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs