Kraljica sa dva imena

Srpska kraljica sa dva imena: Rađala decu jedno za drugim u opsesivnoj želji da obezbedi što više naslednika! (FOTO)

Njene reči su se obistinile 13 godina nakon njene smrti, u narodu je poznata kao kraljica bez krune

Lifestyle
Autor:
Srpska kraljica sa dva imena: Rađala decu jedno za drugim u opsesivnoj želji da obezbedi što više naslednika! (FOTO)
Kneginja Zorka - Ljubica, Foto: Wikipedia

Kneginja Zorka je bila najstarija ćerka crnogorskog knjaza, kasnije kralja Nikole I Petrovića i supruga Petra I Karađorđevića (koji je bio kralj Srbije, od 1903. do 1918. i kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. godine).

Rođena je 1864. godine na Cetinju. Na krštenju na dan Svetog Save dobila je ime Ljubica, kum je bio srpski knez Mihailo Obrenović. Radi uspostavljanja dobrosusedskih odnosa Srbije i Crne gore i ostvarenja narodnog jedinstvo, da Ljubica-Zorka kako se kneginja nazva na krštenju-bude simbol ljubavi i Zore novog vremena. Bila je prvo od ukupno dvanaestoro dece crnogorskog kneza Nikole I Petrovića i kneginje Milene.

Svoje detinjstvo provodi na Cetinju do 11 godine, gde su je učili cetinjski učitelji i Švajcarkinja, gospođa Najkom. Kneginju Zorku su 1875. poslali u Rusiju da u Smoljnskom Institutu (gde su se vaspitavale devojke iz najuglednijih porodica ruske aristokratije) nastavi svoje školovanje.

Po završetku školovanja vraća se na Cetinje. Početkom 1883. na Cetinje dolazi knez Petar Karađorđević. Namera mu je bila da se na Cetinju oženi, zbliži sa Crnogorcima i da se tu doseli i živi sa porodicom.

Od svih tragičnih smrti srpskih vladara, njegova je najgora: Vladao samo 26 dana, svi ga zaboravili!

Zaprosio je mladu i lepu kneginju. Dolazak Petra Karađorđevća na Cetinje i njegova veridba s kneginjom Zorkom Petrović-Njegoš nije bila po volji protivnicima ovih dveju dinastija, ali je zato taj čin s radošću prihvatio srpski i crnogorski narod koji je u krvnom srodstvu gledao potvrdu za buduću zajednicu.

U Cetinjskom manastiru 30. jula 1883. godine obavljeno je venčanje kneginje Zorke (koja je tada imala 19 godina) i Petra Karađorđevića (39 godina).

Svadbeno veselje, kao i prethodna veridba, priređena je po narodnoj tradiciji, s mnogobrojnim gostima koji su jedva mogli da se smeste na mali prostor Cetinja.

Knez Petar i kneginja Zorka otputovali su na dan venčanja po podne, za Pariz, na svadbeni put. Po povratku s puta, kneževski par se nastanio na Cetinju. Tu u cetinjskom miru podizali su decu.

Kneginja Zorka je Petru Karađorđeviću rodila petoro dece:

Jelenu (rođena 23. oktobra 1884. godine, bila je supruga velikog kneza Ivana Konstantinoviča. Umrla je 1962),

Milenu (rođena 28. aprila 1886, umrla kao dete 21. decembra 1887),

princa Đorđa (rođen 27. avgusta 1887. i koji je jedini živeo i umro 1972. u otadžbini),

kralja Aleksandra (rođen 4. decembra 1888, nazivan viteški kralj Aleksandar Ujedinitelj. Bio je drugi kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1921-1929), a kasnije i Kraljevine Jugoslavije (1929—1934) i

Andriju (rođen i umro 1890, a sa njim preminula je i Kneginja na porođaju).

Ni nalik na današnje žene: Naše vladarke ginule za porodicu i zemlju, promenile istoriju Srbije!

Karađorđevići su živeli na Cetinju, a onda je cetinjska rezidencija postajala sve tesnija. Odlučili su da sagrade novu na barskoj obali. Nazvana je Topolica, po Petrovom rodnom mestu Topola u Srbiji i ista se nalazi na barskoj rivi. Na dva visoka jarbola, u uglovima dvorišta, viorile su se srpska i crnogorska zastava.

Glavna preokupacija kneginje Zorke za života bila je da njen suprug postane kralj Srbije, te je stalno bila trudna u nameri da pretendentu na srpski presto ostavi što više potomaka.

Umrla je 4. marta 16. marta 1890. godine, na porođaju poslednjeg sina Andreje, koji je takođe preminuo nekoliko dana posle svoje majke. U želji da pomogne svojoj supruzi, Petar I pozvao je lekare iz Beča, ali nesrećnoj kneginji nije bilo pomoći.

Umrla je sa rečima: “Biće kralj!” misleći na Petra Karađorđevića, što se i ostvarilo 13 godina kasnije nakon Majskog prevrata.

Sahranjena je na Cetinju, kod manastira Sveti Petar, ali kada je izgrađen Oplenac, zadužbina kralja Petra I, preneta je 15. marta 1912. godine. Iako je kratko živela, kneginja Zorka je ostavila veliki trag u istoriji kao spona Srbije i Crne Gore i kao majka jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Trinaest godina posle njene smrti, njen otac, Nikola I, čestitao je 6. juna 1903. godine svome zetu Petru Karađorđeviću dolazak na presto Srbije ovom depešom: “Naše jednomišljenje i krvna veza koja nas spaja jemstvo je Srpstvu za večito i nerazdjeljivo bratstvo Srbije i Crne Gore. To će bratstvo ostati na vijekove svijetlo, sveto, nepomućeno i spasavajuće za naš narod. Za to se bratstvo za prestolom Višnjega mole duše naših srpskih mučenika; tome bratstvu i slozi srpskoj bdiće i anđeoska duša moje Zorke, tvoje supuge, čija krv i ljubav vezaće navijek tvoje i moje sinove”.

Kralj Aleksandar Karađorđević nije želeo da dolazi u ovaj grad: Čaršija i dalje priča o tome! (FOTO)

Kneginja Zorka ostaće upamćena kao jedna od najvećih i najznačajnijih srpskih kraljica – kraljica bez krune.

Kneginja Zorka dobila je ulicu na Vračaru koju je narod zvao Zorina ulica. Posle Drugog svetskog rata ime ulice je preimenovano u ulicu Ivana Milutinovića.

Nakon 50 godina vraćeno je ime “Kneginje Zorke”. Ulica “Kneginje Zorke” postoji u Beogradu u opštinama Vračar i Kaluđerica, u Šapcu i Topoli.

Majski prevrat, noć koja je promenila srpsku istoriju: Šta se zaista desilo dinastiji Obrenović?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs