pripreme za najstrašniju noć

Ljubitelji horora, spremite se: Samo ovako je pravilno izdubiti bundevu za Noć Veštica!

Noć veštica je pred vratima, a neizostavni rekvizit najstrašnije noći u godini je strašna bundeva

Lifestyle
20:57h Autor:
Ljubitelji horora, spremite se: Samo ovako je pravilno izdubiti bundevu za Noć Veštica!
Foto: Shutterstock

Noć veštica je drugi najveći praznik, posle Božića, u svetu koji se proslavlja poslednjeg dana oktobra svake godine, a za tu najstrašniju noć svi oblače kostime, gledaju horor filmove i izdubljuju bundevu.

U mnogim domaćinstvima se izdubljuju i izrezbaruju „strašne“bundeve, u njih se stavljaju svećice te se stavljaju ispred vrata, na balkone ili terase. Tome se naročito raduju deca – jer nema granica za njihovu kreativnost.

Jednostavne, a toliko efektne: Najzanimljivije poslastice za Noć veštica!

Na šta treba pripaziti

Postoji nekoliko stvari na koje treba voditi računa kod bušenja bundeve. Kao prvo, važan je odabir prave sorte bundeve.

Gotovo svaka sorta bundeve može se pretvoriti u zastrašujuću svetiljku, ali hokkaido ili butternut bundeve radije iskoriste za neko fino jelo. A i bundeve koje možete kupiti za ukras jeftinije su.

Pravi odabir bundeve

Ne može se svaka bundeva dobro seći. Dobar trik za testiranje koliko je debela je vrlo jednostavan: podignite je. Što je bundeva teža, deblja je i teža je za sečenje. Pazite da ima čvrstu koru, odnosno da nema mekanih ili oštećenih delova.

Kako će bundeva duže trajati?

Naravno da bi izdubljena bundeva trebalo da traje što je duže moguće – i za to ima nekoliko trikova. Kad je izdubite, „operite“ je sirćetom. To će ubiti bakterije koje su zadužene za truljenje.

Još jedan trik: Bundevu iznutra i spolja pošpricajte lakom za kosu – duže će trajati.

Najstrašnija noć godine: A najbolji kostim za Noć veštica ide...

Najbolje je da je stavite na hladno mesto bez direktne izloženosti suncu. Ako je najavljena velika hladnoća, nemoj je stavljati napolju.

Uputstva za dubljenje bundeve:

  • Isecite „poklopac“ bundeve oštrim nožem. Neka bude dovoljno širok da možete unutra staviti ruku.
  • Oprezno i polako kašikom izdubite bundevu.
  • Najpre sklonite sve koštice, to je lakši deo posla jer je taj deo mekan, a zatim „meso“ koje je malo napornije jer je tvrdo.
  • Ostavite rupu debljine oko 1 cm
  • Nacrtajte markerom „lice“ bundeve (možete i napraviti od papira pa preneti na bundevu)
  • Oštricom noža oprezno isecite uzduž linija te napravite oči, nos i usta. Mali nož za guljenje odličan je za izrezivanje detalja.

Mudar savet vladike Nikolaja za Noć veštica: Niko ne može da služi dva gospodara!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs