31. oktobar

Jednostavne, a toliko efektne: Najzanimljivije poslastice za Noć veštica!

Pronađite inspiraciju u našoj galeriji

Galerije
Autor:
1 / 15 Foto: Profimedia

Osim po Svetom Luki i Svetom Petru Cetinjskom, 31. oktobar je i na našim prostorima odavno poznat po proslavi Noći veštica.

U pitanju je praznik uoči praznika Svih svetih prema zapadnohrišćanskoj tradiciji, koji predstavlja početak trodnevnog obeležavanja vremena u liturgijskoj godini posvećenom sećanju na mrtve, uključujući svece, mučenike i sve vernike.

Veruje se da većina tradicija vezanih za Noć veštica potiče od keltske svetkovine žetve koji možda ima paganske korene, prvenstveno u gelskoj svetkovini Samajn, i da je ova svetkovina hristijanizovana kao Noć veštica.

Sa druge strane, neki akademici podržavaju stav da je Noć veštica nastala samostalno kao isključivo hrišćanski praznik.

Savet vladike Nikolaja za Noć veštica: Niko ne može da služi dva gospodara!

Najčešće aktivnosti koje obeležavaju Noć veštica jesu kostimirane zabave, pravljenje lampi i drugih dekoracija od bundeve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Deca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i uzvikuju Trick or treat ("smicalica ili poslastica", u slobodnom prevodu "dajte nam slatkiše ili ćemo biti primorani da uradimo nešto nevaljalo").

Oni koji vole da učestvuju u obeležavanju Noći veštica poslednjih godina se trude da naprave što zanimljivije poslastice, pa ako ste i vi među njima, u galeriji pronađite zanimljive, efektne poslastice tako jednostavne za pravljenje!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs