Tehnika koja opušta

Vezenje za početnike: Srpska tradicija ukrašavanja odeće i platna! (FOTO, VIDEO)

Naučite prelepi tradicionalni ženski zanat ukrašavanja tkanine

Lifestyle 31.03.2018. - 12:41h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Kao što su tokom zime štrikale, našim bakama, pa i mamama leti je omiljena zanimacija bila vezenje.

 

Kuće su ukrašavne platnenim komadima koje su prelepi vezovi činili unikatnim, ali danas kao da je ova tehnika potpuno zaboravljena. Nekima se čini preteškim, neki kažu da nemaju živaca, a nisu svesni koliko je vezenje zapravo jednostavno i koliko opušta.

 

Danas smo odlučili da se malo vratimo tradiciji i prisetimo ovog divnog zanata, i predstavljamo vam ceo postupak vezenja i nekoliko različitih bodova!

 

Za početak, evo koji vam je materijal potreban, a sve se može pronaći u pozamanterijama:

 

Obruč za vezenje

 

Obruč za vezenje ima dva obruča i jedan šraf na vrhu. Odvojite obruč bez šrafa i preko njega raširite tkaninu, pa preko prebacite obruč sa šrafom, raširite ga blago tako da obuhvati drugi obuč i tkaninu i dobro zategnite šraf. Povucite tkaninu sa svih strana, kako bi platno u obruču bilo lepo zategnuto.

 

Kako da naučite da pletete bez igala, samo pomoću prstiju! (VIDEO)

foto: Youtube Printscreen / HandiWorks

Tkanina

 

Prilikom odabira tkanine, vodite računa o broju i gustini čvorova - ako je previše gusto i jako, igla će teško prolaziti i vezenje će biti praktično nemoguće. Najbolji izbor kada je reč o vezenju jesu tkanine poput muslina, pamuka, aide, lureksa i lana.

 

Igla za vezenje

 

Igla može biti i obična, ali igle za vezenje imaju veći otvor za konac, što je dobar izbor ako koristite svih 6 slojeva.

 

Konac za vezenje

 

Dostupan je u najrazličitijim bojama, a može da se u kupi u svim pozamanterijama. Konac za vezenje sastoji se od 6 slojeva, koji mogu da se razdvoje. Možete da koristite svih šest ili manje, u zavisnosti od veštine.

 

Sprečite da hladnoća ulazi ispod vrata i prozora: Jeftin trik čuva toplotu, struju i novac!

foto: Shutterstock

Koliko slojeva konca treba da koristite?

 

U trendu vezenja trenutno su što deblje linije. Dakle, možete da koristite svih šest slojeva konca, ali pazite na šablon. Ako želite deblje linije koji će naglasiti neki suptilni detalj, dovoljna su tri sloja. Za fine, ali uočljive linije dovoljna su dva, a delikatne detalje možete da radite i sa samo jednim slojem.

 

Odvajanje slojeva konca

 

Jednostavno, uzmite vrh konca, pri vrhu prstima razdvojte slojeve i izvucite onoliko koliko vam treba, odnosno ne treba, pazeći da se ostali slojevi ne razdvoje. Sve detalje postavljanja obruča i pripreme konca možete da pogledate u videu na kraju teksta.

 

Sada ste spremni da počnete sa vezenjem!

 

Uvucite konac sa željenim brojem slojeva u iglu, jedan kraj vežite u čvorić, a drugi neka ostane slobodan, samo pazite da se ne izvuče iz igle. Grafitnom olovkom blago izvucite liniju željenog oblika i odaberite bod koji vam je najlepši, a mi vam predstavljamo 7 osnovnih, jednostavnih, a prelepih:

 

Trčeći bod

Veoma sličan ručnom šivenju - odozdo provucite iglu kroz platno i jednostavno "gurajte" preko linije.

 

Više nikad nećete peglati odeću: Domaćice iz Azije otkrile božanstven trik!

foto: Youtube Printscreen / HandiWorks

Obrnuti bod

Odličan za ispisivanje slova ili uokvirivanje. Odozdo provucite iglu i napravite mali šav, kao kad šijete, tako da igla opet bude ispod. Zatim je opet uvucite odozdo, ali kao da želite da preskočite jedan šav. Zatim se "vratite unazad" i popunite tu rupu.

foto: Youtube Printscreen / HandiWorks

Razdvojeni bod

Veoma zanimljiv za naglašavanje detalja, jer zbog tehnike boda konac dobija puniju teksturu. Uvucite konac odozdo i napravite jedan standardni šav, pa noktom blago razdvojite slojeve konca na sredini šava. Potom odozdo provucite iglu tako da prođe kroz sredinu tog istog šava, pa odatle opet napravite standardni šav.

foto: Youtube Printscreen / HandiWorks

Bod stabljika

Ime je dobio jer se najčešće koristi za vezenje stabljika cvetova. Uvucite iglu odozdo, i krenite kao da ćete praviti standardni šav, ali ne zatežite konac, već ostavite malu omčicu. Pridržavajte je prstom druge ruke, a iglu odozdo provucite na sredini čava i zategnite. Nastavite dalje sa pravljenjem omčica, a iglu odozdo uvlačite uz kraj prethodnog šava.

foto: Youtube Printscreen / HandiWorks

Francuski čvor

Odličan bod za ispunjavanje. Uvucite iglu odozdo, obmotajte konac tri puta oko vrha igle, pomoću prsta ig držite pa ubodite na isto mesto, tako da igla prođe kroz namotan konac i ostavi čvor za sobom.

foto: Youtube Printscreen / HandiWorks

Lanac bod

Uvucite iglu odozdo, držite konac i opet ubodite na isto mesto, ali s lica, kao da radite trčeći bod. Zatim zavucite slobodan deo konca ispod igle i povucite, a zatim nastavite da obadate s lica kroz "alku". Odličan bod za spoljašnje linije.

foto: Youtube Printscreen / HandiWorks

Sve detalje izvođenja bodova možete da pogledate u videu na kraju teksta!

 

Pomoću tehnike vezenja, možete da imate unikatne stolnjake, posteljinu, ukrasne miljee, jedinstvene detalje na majicama... Ako usavršite tehniku vezenja, možete da pređete i na goblene!

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs