Koristan trik

Kako da iz svake rasprave izađete kao pobednik: Metod slavnog matematičara!

Na ovaj način niko neće biti uvređen

Lifestyle 18.10.2017. - 14:35h Autor: bizlife.rs
Foto: Shutterstock

Stručnjaci stalno pokušavaju da nađu nove načine u svakodnevnoj komunikaciji, proučavajući kako funkcioniše naš mozak.

 

Ipak, neke uspešne metode stare su stotinama godina. Tako je još Blez Paskal, filozof, matematičar i fizičar u 17. veku proučavao ljudsku prirodu.

 

Kada želimo da neko promeni mišljenje, obično počinjemo tako što im ukazujemo gde su pogrešili. Paskal ima drugi predlog - probajte da gledate na situaciju iz njegovog ugla, priznajte da postoji istina u njegovim uverenjima.

 

Onda, prezentujte širu sliku, u kojoj postoji mnogo drugih uglova viđenja. Ideja je da vodite drugog u otkrivanje drugih perspektiva, piše Quartz.com.

 

Evo šta je Paskal tačno rekao:

 

"Kada želimo nekog da ispravimo i to sa uspehom, i da mu pokažemo da greši, prvo moramo da gledamo na stvari iz ugla koji on smatra da je važan, i taj ugao obično pokazuje njegovu istinu, i treba da mu priznamo da je u pravu, ali i da mu pokažemo stranu u kojoj greši. On je zadovoljan jer vidi da nije pogrešio, već da nije video sve moguće strane. Tako niko nije uvređen, i niko ne može da vidi sve…"

 

Stub samopoštovanja: Najjači udarac koji možete da zadate, a da sačuvate dostojanstvo i ugled!

Blez Paskal, foto: Profimedia

Na taj način navodimo nekog da sam istraži druge opcije, umesto da mu namećemo svoje viđenje.

 

Da li ovaj metod i dalje važi?

 

Artur Markman, profesor psihologije na Univerzitetu u Teksasu, se slaže. On smatra da je ovaj pristup efektivan zato što može da učini da ljudi spuste gard. Kada odmah napadnete nekog da nije u pravu, oni vas ubeđuju još više, pokazuje se inat.

 

Ali ako počnete tako što potvrđujete njihovu poziciju, načinili ste prvi važan korak ka potencijalno kooperativnoj diskusiji.

 

9 znakova da ste duhovno sazreli: Ovakve ljude više ništa ne može da slomi!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs