Istraživanje pokazalo

Ako novac trošite na ovaj način, bićete srećniji: Dokazano!

Novac ne može da kupi sreću. Ipak, neka istraživanja pokazuju da možda i može. Kažu da zavisi od toga kako novac trošite

Lifestyle 06.09.2017. - 13:50h Autor: bizlife.rs
Foto: Profimedia

Skorija studija objavljena u „Proceedings of the National Academy of Sciences“ pokazuje da kada ljudi troše novac na usluge koje im štede vreme, kao što su čišćenje kuće, uređivanje dvorišta ili dostava namirnica, može da učini da se osećaju srećnije. Poređenja radi, novac potrošen na materijalna dobra – ne podstiče pozitivne emocije na način koji očekujemo.

 

Ukratko, treba kupovati današnji glavni resurs, a to je – vreme. Ipak, živimo u vremenu kada nam se nameće da je potrebno imati najnoviji model mobilnog telefona, televizora, fensi par cipela… Retko ko se odlučuje da troši novac na usluge koje štede vreme. Zašto?

 

Kako kaže Elizabet Dun, profesorka psihologije, kada nekome dajemo novac za nešto što i sami možemo da uradimo, imamo osećaj krivice.

 

Ipak, kada unajmimo nekog da uradi nešto što mi ne želimo, ili teško pronalazimo vremena, osećaćemo se zadovoljniji kvalitetom života.

 

Upravo je to pokazao eksperiment. Košenje travnjaka i čišćenje kupatila donelo je više zadovoljstva i pozitivnih emocija od bilo kakve kupovine dobara.

 

Rezultati su iznenadili čak i psihologe. Ali, kada malo bolje razmislimo, ima smisla. Svaki put kada kažemo NE nečemu što ne želimo da radimo, kažemo DA nečemu što želimo da radimo i što nam donosi zadovoljstvo. To dalje utiče na celokupnu životnu sreću.

 

Katarina od plate odvaja 100 dinara dnevno: Kupuje samo markiranu garderobu, evo kako!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...