Vredi pročitati

3 pogubne zablude zbog kojih nam je novčanik stalno prazan: Prepoznaćete se!

Veća plata donosi i veće troškove
Lifestyle
20:48h Autor:
3 pogubne zablude zbog kojih nam je novčanik stalno prazan: Prepoznaćete se!
Foto: Shutterstock

Bihevioralne finansije su relativno nova grana ekonomije, koja naučno istražuje ljudsko socijalno i kognitivno ponašanje, kao i emocionalne neravnoteže koje nastaju, kako bi što bolje razumeli donošenje investicionih odluka. Naučnici su ispitali i najčešće mitove koji se tiču finansija, kako bi proverili njihovu tačnost, a ovo su tri najčešće zablude u koje većina nas veruje, prenosi Business Insider.

Evo u kojim razmišljanjima najčešće grešimo i kako ona utiču na to da nam novčanik stalno bude prazan!

Mit 1 - Dva prihoda su bolja od jednog

Često u porodicama sa mnogo dece zbog brojnih troškova jedan od partnera ne radi. Iako se na prvi pogled čini logičnim da porodica u kojoj rade oba supružnika ima više novca, to nije uvek tačno. Naravno, sve zavisi od primanja osoba, ali kao primer uzmimo iste plate dve porodice: u prvoj oba roditelja rade, a u drugoj samo jedan.

Kada se plate osnovni troškovi koji se javljaju kada još jedna osoba radi, poput vrtića ili bebisiterke, troškova drugog automobila ili troškova gradskog prevoza, poreze, troškove za poslovnu odeću i ishranu, u mnogim slučajevima dođe do toga da se ta dodatna plata istopi.

Takođe, kada su u porodici prisutne dve plate, često smo mnogo ležerniji i lakše se odlučujemo na kupovinu stvari koje nam i nisu nužne, a lakše se odlučujemo i za kredit. Ali, problem se javlja kada u takvim porodicama jedna osoba izgubi posao ili joj se smanji prihod. Čest je slučaj da se zbog kredita i dugova takve porodice jako teško izvuku iz finansijskih kriza.

Kako je majka uštedela pare dok su joj ćerke studirale: Skupila pravo malo bogatstvo!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mit 2 - Vlasništvo je uvek bolje od zakupa

Lepo je biti vlasnik nekretnine, ali to nosi mnogo dodatnih troškova. Na primer, svi vlasnici kredita u švajcarskim francima u većini slučajeva danas se ne bi složili sa tezom da je vlasništvo bolje od zakupa stana. Ali, ako i zažmurimo na taj konkretan primer, vlasništvo uistinu donosi veći komfor, ali često i velike troškove o kojima ne razmišljamo.

Uz sam trošak kredita i njegovu obradu, tu je i porez na imovinu, trošak održavanja nekretnine, kupovina nameštaja. Živimo u društvu u kojem se pojedinac uči da je vlasništvo odraz blagostanja i nužnost u zrelim godinama, ali u brojnim zapadnim zemljama to i nije tako.

Mit 3 - Morate da zaradite više kako biste uštedeli više

Veća plata donosi i veće troškove. Nije važno koliko zarađujete, važna je vaša volja. U većini slučajeva, kako osobi rastu prihodi, tako joj rastu i životni troškovi. Naime, sa većim primanjima stiže i bolji životni stil koji košta. Odlučujemo se na kupovinu boljeg automobila, više novca ulažemo u obrazovanje dece, ulažemo u svoj intelektualni razvoj i fizički izgled. Kako bi se oslobodili stresa zbog dužeg vremena na poslu, novac trošimo na razne oblike relaksacije. Tako često suma koja na kraju ostaje sa većom platom ne mora biti nužno veća nego kada smo imali manje prihode.

Naravno, danas je uopšte vrlo teško štedeti, ali kada se i odlučimo na tako nešto, nemojmo se zavaravati da to zavisi od naših primanja, jer najviši zavisi od naše volje i spremnosti na odricanje i štednju.

Samo sebi uništavate psihu: Za ove stvari se ne pravdajte, nikad i nikom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs