Zapisano u tradiciji Slovena

Rođeni ovog dana su pravi srećnici: Sudbina im namenila poseban dar!

Mnoga interesantna narodna verovanja vezana su za dane u nedelji, a možda najinteresantnije vezano je za decu koja su rođena subotom
Lifestyle 14.07.2017. - 20:09h Autor: opanak.net
Foto: Thinkstock

Subotnjaci je naziv zadržan u tradiciji za osobe rođene u subotu. Srpska kultura bogata je raznovrsnom narodnom tradicijom, koja je prisutna u svakom segmentu života. Mnoga interesantna narodna verovanja vezana su za dane u nedelji, a možda najinteresantnije vezano je za decu koja su rođena subotom.

 

Subota u narodnoj tradiciji vezana je za mrtve, pa se kod Južnih Slovena, subota često naziva dan mrtvih (bug. mъrtveški, mъrtovski den).

 

U Bugarskoj je rasprostranjeno verovanje da subotom ne treba prati, jer sapunjava voda može ući u oči mrtvima. Takođe, veruje se da će umreti onaj ko bude nosio stvari koje su zakrpljene ili sašivene u subotu.

 

Sudbina zapisana u datumu rođenja: Svaka dekada određuje kakav ćete život imati!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema makedonskim verovanjima u subotu se ljudima ostvaruju svi najružniji snovi, a na taj dan niko ne voli ni da umre. U Srbiji se subotom ne započinje nikakav ozbiljan posao.

 

Iako je ovo dan u nedelji od koga svi strepe, kod Srba se može naići i na pozitivno vrednovanje ovog dana:
"Svi su dani od srebra ljevani, a subota sva od suva zlata."

 

Posebna verovanja vezana su za one koji su rođeni ovog dana. Interesantno je da ova verovanja ne zaobilaze ni životinje.

 

Ljudima i životinjama, a posebno psima rođenim u subotu pridavana je sposobnost da mogu videti umrle. Veruje se da subotnjaci, kako se nazivaju oni koji su rođeni na taj dan, imaju kontakt sa onostranim svetom.

 

Sanjate voljene preminule osobe? Medijum otkriva zašto ne smete to da ignorišete! (VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Subotnjaci lakše od svih drugih mogu prepoznati veštice i demone, a njima se pripisuju i razne isceliteljske moći. Posebno se verovalo da oni mogu oterati kugu.

 

Subotnjake Srbi smatraju vidovitim i zaštićenim od svih demonskih sila. U pojedinim krajevima subotnjaci su smatrani srećnom decom, ali je postojalo i verovanje da subotnja deca neće dugo živeti.

 

Kod Istočnih i Zapadnih Slovena situacija je malo drugačija, te se subota smatra srećnim, povoljnim i laganim  danom pogodin za početak poljskih radova. U istočnijim slovenskim krajevima subotom se ne rade ženski poslovi, jer se smatralo da je u subotu svet osnovan.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...