Tradicija koja se prenosi s kolena na koleno

Narodno verovanje za jul: Srbi su se oduvek bojali ovih svetaca!

Dok nisu čuli za Julija Cezara i rimski kalendar, Srbi su ovaj mesec zvali gorešnjak, žarki, žetvar, srpanj… Leto je u toku, a vrućine u punom jeku
Lifestyle 05.07.2017. - 13:55h Autor: opanak.net, srbijuvolimo.rs
Foto: Profimedia

Jul se kod Srba, kao i kod nekih slovenskih naroda naziva još i ilinski mesec, gorešnjak, žarki, srpanj i žetvar, kao i u starosrpskom.

 

Kod Hrvata se naziva srpanj, a na slovenačkom mali srpan. Na staroslovenskom i srpskom červen, na staroruskom ćervenj, a kod Čeha červenec. Na ukrajinskom i beloruskom lipenj, slično poljskom lipjec.

 

Osobe rođene u ovom mesecu biće sklone dobrim delima, razumne, pravdoljubive i zbog toga omiljene kod poštenih i dobrih ljudi. Kao i samo leto, koje svi vole i u njemu uživaju, i julska deca su voljena i imaju sreće u ljubavi. Brzo se naljute, ali ih ljutina brzo i prođe. Najviše sreće imaće u julu i avgustu, ali narod kaže da treba naročito da se čuvaju groma. Sklone su bolestima grudi i zuba.

 

Ovo je mesec u kome se sabira glavno, hlebno zrno, po čemu je jul nazvan žitnim mesecom.

 

Staro narodno verovanje otkriva: Nesreća će vladati vašim domom dokle god imate ove stvari!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po narodnom predanju sveti Petar je, žanjući i noću pšenicu, palio lile da bi bolje video, pa se u spomen toga do danas očuvalo paljenje lila uoči Petrovdana i Ivanjdana. Zapravo je najveći deo svetkovina u ovom mesecu posvećen najvažnijim poljoprivrednim radovima, pre svih žetvi. Jul je mesec najvećih pripeka i nesnosnih žega.
U ovom mesecu su i dvoje od petoro ognjevitih svetaca, kako ih naš narod naziva, i to sveti Prokopije i Ognjena Marija.

 

Po vatrama koje su nekada paljene po brdima, dajući u noći divan odsjaj, ivanjdanske vatre su nazivane ivanjski kresovi.

 

Staro narodno verovanje o stvarima koje ne smete raditi: Slute na sirotinju, nesreću i samoću!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zbog ovih vatri je sam sveti Jovan, kum Božiji, nazvan Jovanom Svitnjakom. Jer, ovo je praznik rođenja i to praznik koji je smatran tako velikim da po narodnom predanju i samo sunce na nebu tri puta zastane i zaigra ovog dana u znak poštovanja.

 

Ovi kresovi, kao i oni petrovdanski, nazivani su u narodu kresovi vinski jer se tada iz predostrožnosti da na letnjoj jari ne sagori rod nije ulazilo u vinograde.

 

Naime, svaka vrsta diranja i otvaranja zemlje izlagala je jarkom suncu i ono malo vlage što je u njoj sačuvano, a ta isparenja su izazivala plamenjaču.

 

8 znakova da ćete uskoro dobiti novac: Smeši vam se obilje ako stalno viđate ovo!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...