Svedočanstvo

Čudo na Ostrogu: Sveti Vasilije 3. dana vratio Snježanu (15) kući zdravu!

Jeromonah Isaija u svojoj beležnici opisao je kako je Sveti Vasilije izbavio petnaestogodišnju devojku od nečistog duha koji ju je zaposeo
Lifestyle
17:30h Autor:
Čudo na Ostrogu: Sveti Vasilije 3. dana vratio Snježanu (15) kući zdravu!
Foto: STIL / Privatna Arhiva

Još jedna u nizu priča o čudima Svetog Vasilija Ostroškog svedočanstvo je jeromonaha Isaije koji ju je zapisao u manastirskoj beležnici. Danas ova priča nalazi se među bezbroj drugih u knjizi "Nova čuda Svetog Vasilija Ostroškoga" u izdanju Manastira Ostroga i Svetigore.

Jeromonah Isaija u svojoj beležnici opisao je kako je Sveti Vasilije izbavio petnaestogodišnju devojku od nečistog duha koji ju je zaposeo. Priču prenosimo u celosti:

"Jedne noći, oko dva sata posle ponoći, čula se neka vika na manastirskoj česmi. Pogledamo – umivaju neku djevojku vodom sa česme, a ona vrišti i viče.

Njeni roditelji su rekli da kako se zove, da ima 15 godina i da dolaze iz Hanovera. Bila je zaposednuta nečistim duhom i doveli su je kod Sveca da je iscijeli.

Kad odeš na Ostrog, ni cvet, ni kamen ne smeš da uzmeš: Evo zašto je to bitno!

Foto: STIL / privatna arhiva
Foto: STIL / privatna arhiva

Otac Joil je došao da joj pročita molitvu, jer ona nije htjela da izađe iz kola. Kada je otvorio vrata, ona ga je uhvatila za epitrahilj i udarila ga nogom.

Posle nekog vremena otišao sam i ja da joj pročitam molitvu, a otac Joil mi je sve unapred kazao, tako da sam bio spreman da reagujem. Međutim, ovoga puta djevojka je bila mirnija.

Nekako smo uspjeli da je kroz priču nagovorimo da izađe iz kola i poveli je put Svetitelja. Kada smo došli do crkve, ona nije htjela da ide dalje. Tu sam joj očitao molitvu i ona se vratila.

Tajne manastira Gornjak: Čudotvorne mošti Svetog Grigorija leče bolesne i neplodnost! (VIDEO)

Foto: STIL / privatna arhiva
Foto: STIL / privatna arhiva

Sledeći dan ujutru, ušla je kod Svetitelja, ali nije htjela da poljubi ni krst ni Sveca. Uveče je i to uradila.

Svaki put kada je došla kod Sveca čitalo smo joj molitve, tako da je kod nje sve išlo nabolje.

Drugog dana uveče stavili su joj krstić oko vrata i tada joj je već bilo dosta dobro. Ona je uzela krst i celivala ga.I – slava Bogu i Svetom Vasiliju! – Snježana se trećega dana pričestila u Donjem manastiru, i zdrava se vratila njenoj kući, na veliku radost njenih ukućana!”

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs