Jednostavno

4 spasonosne drevne mudrosti: Ko ovo primeni, živeće mnogo bolje!

Koja su to četiri sporazuma koja svako treba da sklopi sa samim sobom ili Ruizov životni kod
Lifestyle
14:58h Autor:
4 spasonosne drevne mudrosti: Ko ovo primeni, živeće mnogo bolje!
Foto: Thinkstock

"…Ja ovaj proces nazivam ’pripitomljavanjem’ ljudi….

Dete najpre uči nazive stvari: mama, tata, mleko, flašica. Dan za danom, u kući, u školi, na televiziji, govore nam kako treba da živimo, kakvo ponašanje je prihvatljivo… Stičemo čitav koncept šta znači biti ’žena’ i šta znači biti ’muškarac’. Učimo i da procenjujemo sebe, druge, svoje bližnje…

Svoju decu obučavamo koristeći sistem nagrade i kazne. Kažemo im ’Ti si dobar dečko’, ’Ti si dobra devojčica’ kada rade ono što kao roditelji želimo da rade, a ’Nevaljali ste’ kada to ne rade.

Kada smo se ponašali protivno pravilima, bili smo kažnjavani. Kada smo se ponašali u skladu sa pravilima, dobijali smo nagradu. I, uskoro smo počeli da se plašimo kazne, a isto tako smo se plašili da nećemo dobiti nagradu… Uskoro smo stekli potrebu da privlačimo pažnju drugih kako bismo dobili nagradu… Vremenom, zbog strahova, počinjemo da se pretvaramo da smo drugačiji nego što zaista jesmo samo da bismo zadovoljili druge, samo da bismo bili dovoljno dobri za druge… A kada dovoljno odrastemo, toliko smo ’pripitomljeni’ da nam nisu potrebni drugi da nas ’pripitomljavaju’. Toliko smo obučeni da sami sebe ’pripitomljavamo’. Taj sistem verovanja je poput Zakona koji vlada našim umom. Bez pogovora, šta god se nalazi u toj knjizi za nas predstavlja istinu čak iako je u suprotnosti sa našom unutrašnjom prirodom…

Čak iako je Knjiga zakona pogrešna, ona čini da se vi osećate sigurno.“

Ovo je deo knjige Miguela Angela Ruiza Četiri sporazuma koja je izdata pre 17 godina i prodata je u više miliona primeraka. Za mnoge je ovo knjiga mudrosti, praktični vodič ka ličnoj slobodi.

Ruiz potiče iz meksičke porodice iscelitelja i šamana i očekivalo se da će nastaviti ovu tradiciju. Međutim, njega je privlačio moderan način života i on studira medicinu i postaje hirurg. Ovaj ’moderni’ životni tok prekida iskustvo blisko smrti, i Ruiz ipak prihvata porodične tekovine i postaje toltečki nagual (onaj koji pojedinca vodi do lične slobode).

Koja su to četiri sporazuma koja svako treba da sklopi sa samim sobom (ili Ruizov životni kod)?

"Neka tvoja reč bude besprekorna". Izgovaraj samo ono što zaista misliš. Ne koristi reči kako bi govorio protiv sebe ili ogovarao druge. Moć svojih reči usmeravaj ka ljubavi i istini.

"Ništa ne shvataj lično". To što drugi rade ne rade zbog tebe. Njihovi postupci i reči samo su projekcija njihove stvarnosti. Kad postaneš imun na mišljenja drugih, nećeš više biti žrtva bespotrebne patnje.

"Ne pretpostavljaj". Pronađi hrabrost kojom ćeš postavljati pitanja i izraziti ono što zaista želiš. Komuniciraj sa drugima što jasnije i preciznije kako bi izbegao nesporazum, tugu i dramu. Ispunjavanjem samo ovog jednog sporazuma, možeš potpuno promeniti svoj život.

"Uvek daj sve od sebe". Tvoje najbolje će se menjati iz trenutka u trenutak i biće drugačije kada si zdrav, drugačije kada si bolestan. Kako god, u svakom trenutku daj najbolje od sebe i izbeći ćeš samokritiku, zaloupotrebu samog sebe i kajanje.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs