Čuveni mudrac

Starac Porfirije otkriva: Znam da će doći antihrist, taj čas je veoma blizu!

Monasi i iskušenici su ga rado slušali i njegovu mudrost zapisivali
Lifestyle 28.03.2017. - 16:04h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Printscreen Youtube / ХРАМ САБОРА СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА

Starac Porfirije ostao je zapamćen po porukama koje je saopštavao kroz priču sa drugim monasima i iskušenicima koji su ga rado slušali i njegovu mudrost zapisivali. Iz jednog takvo razgovora nastao je i tekst o antihristu, zlu i broju 666.

 

Jednog dana je upitao jedan monah u njegovoj keliji:

 

"Starče, mnogo se govori o dolasku antihrista, o broju 666, o elektronskom žigu na desnoj ruci, o sukobu Hrista i antihrista o drugom dolasku Gospodina! I šta vi imate da kažete na to sve?"

 

Starac je odgovorio:

 

"Šta da kažem? Nisam video Presvetu Bogorodicu, da će biti rata i tako dalje. Znam da će doći antihrist da će biti Drugog Dolaska Gospodina, ali kada ne znam. Sutra? Za hiljadu godina? Ne znam! Međutim, ja se ne uznemiravam oko toga. Zato što znam da je čas smrti za svakoga od nas Drugi Dolazak Gospodina! A ovaj čas je veoma blizu."

 

"Starče, ako u naše vreme dođe antihrist, da li će nam Bog dati snage da mu odolimo?"

 

"Ako se ispovedamo, daće nam Bogu svu snagu. Neka nas ne muči ni poslednje vreme ni dolazak antihrista i njegovi znaci, treba samo da znate ako imate u sebi Hrista ni u čemu ne može da nas naškodi antihrist! Za nas hrišćane koji živimo sa Hristom ne postoji antihrist. Hoćeš li mi reći, ovde gde ja sedim na krevetu možeš li sesti i ti?

 

"Ne, starče."

 

Reče mu starac: "A zašto je tako?"

 

Monah mu odgovori: "Jer ako sednem na vas, spljoštiću vas!"

 

Starac mu odgovori: "A kada bi ti mogao da sedneš ovde?"

 

Monah mu reče: "Onda kada biste ustali."

 

Priča koja ućutka svakog Nevernog Tomu: Monah objasnio postojanje čuda Božijih!

 

Starac potom reče: "Tačno tako! Tako se događa i sa našom dušom, kada u sebi imamo Hrista antihrist nam ne može ništa! Ali zato što danas većina nema Hrista u sebi mi se bojimo dolaska antihrista. Kada stavimo Hrista u sebe, sve postaje raj. Kada bi sada i došao anithrist i pokušao da me obeleži nekim laserom i brojem 666 ja se ne bih bojao!"

 

"Ali zar to nije njegovo obeležje?"

 

"Jeste, ali da hiljadu 666 napiše po meni, ja se ne bih zabrinuo, a sve to zato što su i prve mučenike bacali zverima, a oni su se krstom osvećivali i zveri su postajali kao jaganjci. Bacali ih u more, a oni bi sve krstom osvetili i more bi postajalo kopno, bacali ih u vatru, a oni se osvetili krstom i vatra bi postala prijatna svežina. Hristos je sišao da bi osnažio naše stradanje. Mi smo deca Hristova, mi smo deca Crkve!"

 

Arhimandrit Grigorije upozorava: Ako radite ovo, činite neoprostivi smrtni greh!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...