Kredu i tablu zamenila puškom

Jelena Šaulić, žena heroj neopisive lepote: Durmitor pamti junaštvo ove Srpkinje! (FOTO)

Umrla je u 26. godini, od posledica ranjavanja u Topličkom ustanku
Lifestyle
16:04h Autor:
Jelena Šaulić, žena heroj neopisive lepote: Durmitor pamti junaštvo ove Srpkinje! (FOTO)
Foto: Wikipedia

U junačkoj istoriji srpskog naroda mnogo je srpskih herioina koje su se hrabro borile za oslobođenje naše otadžbine, a jedna među njima je i Jelena Šaulić Bojović, ćerka sveštenika Perka Šaulića, rođena je 1896. godine u selu Junča Do, podno Durmitora.

Rasla je u Srbiji, u Medveđi, gde se njen otac preselio zbog sukoba sa kraljem Nikolom. Uoči Prvog svetskog rata završila je učiteljsku školu i počela da radi kao učiteljica. Već 1917. godine kredu i školsku tablu zameniće puškom, da u komitskim četama Koste Vojinovića u Topličkom ustanku (21. februara ‐ 25. marta 1917.) brani narod od Bugarskog zuluma.

Vešta s puškom, a još više s bombom, Jelena je bila strah i trepet za zulumčare širom Radan planine po kojoj je vojevao njen Gajtanski odred.

Tragičan kraj božanski lepe Tatjane Romanov: Za njom je plakao Aleksandar I Karađorđević! (FOTO)

<\/div>

Posle propasti Topličkog ustanka, zajedno sa ocem prelazi u Crnu Goru. Priključuje se četnicima vojvode Boška Bojovića, koji su po Durmitorskim vrletima ratovali protiv austrougarskog okupatora. Narodna tradicija i istorijski izvori pamte podvige Jelene Šaulić, a naročito one u boju kod Vrela, u januaru 1918. godine.

U tom boju zarobljen je i ratni zločinac iz Bosne, Osman Jogunica, koga su četnici osudili na smrt, a streljala ga je lično Jelena.

Jelena je bila krupna crnomanjasta devojka, prodornog pogleda i oštrog jezika. Pored njene hrabrosti, narod Toplice i Durmitora i danas pamti njenu fizičku lepotu. Ostala je uzrečica u ovim krajevima ‐ "lepa k'o Jelena Šaulić".

Sudbina iranske kraljice Soraje: Muž je obasipao dijamantima, a onda je postao surov! (FOTO)

<\/div>

Posle Prvog svetskog rata Jelena se udala za svog ratnog druga, vojvodu Boška Bojovića i sa njim zasnovala porodicu u Pljevljima, gde je nastavila da radi kao učiteljica.

Nažalost, od posledica ranjavanja, teškog vojevanja i iscrpljujućeg četovanja 1917. i 1918. godine, Jelena se ubrzo razbolela i umrla 1921. godine, tek zakoračivši u dvadesetšestu godinu. Posthumno je odlikovana Krađorđevom zvezdom s mačevima.

Tek 2005. godine Udruženje ratnika i poštovalaca ratova 1912‐1918. iz Pljevalja, podiglo joj je spomenik na Pljevaljskom gradskom groblju, gde i počiva Jelena Šaulić, "heroina ustaničke Toplice i nepokornog Durmitora".

Dve decenije od jezive tragedije: Buran život i tragičan kraj princeze Dajane

<\/div>

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs