Depresija

Ni umor, ni stres: 7 znakova da vam je najdraža osoba u ozbiljnom problemu!

Sagledajte celu sliku, ne dajte se zavarati. Vreme je da mu pomognete
Lifestyle
20:22h Autor:
Ni umor, ni stres: 7 znakova da vam je najdraža osoba u ozbiljnom problemu!
Foto: Shutterstock

Primetili ste da se vaš prijatelj promenio. Možda su to bile promene u raspoloženju, određena ponašanja ili neke aktivnosti u kojima je ranije uživala/uživao. Možda ste primetili da je vaš prijatelj uvek umoran/na ili da se lako iziritira. Ovi simptomi se često pripisuju umoru ili stresu, ali, mogu da budu znak mnogo dubljeg problema.Sajt Psychology Today sakupio je neke suptilne znake depresije koje ne treba da ignorišete.

1.Vaš prijatelj/ica se iznervira bez razloga.

Mnogi misle da je depresija uporna tuga. U stvari, ljudi kod kojih se razvije depresija često osećaju ljutnju i nervozu pre nego beznadežnost i malodušnost.

2. Vaš prijatelj ima poremećaj spavanja.

Povremeni problemi sa spavanjem dešavaju se svima nama. Ali hronična insomnija je znak upozorenja. Ponekad se desi da ljuti imaju simptome suprotne depresiji: imaju problema sa razbuđivanjem, ili se osećaju pospano tokom dana. Takođe mogu da idu na spavanje rano, ostavljajući sve važne zadatke nezavršenim.

3. Uporne glavobolje i bolovi.

Postoji jaka veza između našeg uma i tela. Kada telo pokušava da povrati mentalno zdravlje, mogu da se jave konstantne glavobolje, i bolove u mišićima.

4. Manjak energije.

Kada se javi manjak energije i osećanje umora, to jasno ukazuje na postojanje depresije. Čak i najmanji zadaci iritiraju vas i potrebno vam je više vremena nego inače.

Kad zlo snađe vas i vašu porodicu: Najkraća molitva na svetu može i planine da pomeri!

Foto Profimedia
Foto Profimedia

5. Osećanje krivice.

Svako ko je depresivan može da iskusi osećanje bezvrednosti, bespomoćnosti, krivice i samo-krivice. U suštini, tendencija da neko sam sebe okrivljuje preterano i neprimereno ključni je faktor u depresiji.

6. Neočekivano "povratničko" ponašanje.

Preuzimanje nepotrebnih rizika, kockanja i neprimerenog seksualnog ponašanja, ili drugih neodgovornih aktivnosti mogu da budu pokušaji da se neko suoči sa svojim unutrašnjim haosom. Ovi obrasci ponašanja mogu da daju privremeno olakšanje, ali samo će doneti još više patnje i mnoge druge emocionalne probleme, i to na duge staze.

7. Poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem detalja.

Kada je neko depresivan, teže mu je da se fokusira i da obraća pažnju na detalje, tako da ga je lako zbuniti. Teško mu je da obavlja mnoge zadatke a efikasnost mu pada.

Zapamtite: što više znakova primećujete, veća je verovatnoća da se vi ili neko vama blizak suočava sa depresijom, a ne samo sa "lošim danom".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs