Evo zašto

Verujte intuiciji, telo krije signale: Posebno kada donosite bitne odluke!

Iako je studija bila mala, podstakla je druga, veća istraživanja koja su pretpostavljala da suptilne fiziološke promene mogu da pomognu ljudima u donošenju teških odluka
Lifestyle
14:06h Autor:
Verujte intuiciji, telo krije signale: Posebno kada donosite bitne odluke!
Foto: Thinkstock

Verovanje intuiciji – suptilnim telesnim osetima koji dolaze kao rezultat rizičnog ponašanja ili odluka (ili situacija kada treba nešto odlučiti, prelomiti) – dugo je bila glavna parola finansijskog tržišta. Neki uspešni trgovci na berzama, među kojima je i milijarder Džordž Soroš, tvrdili su da obraćaju pažnju na telesnu „bol“ i druge osete kako bi stekli dragoceni uvid u to kako bi trebalo da trguju.

Novi rad objavljen u „Naučnim izveštajima“ (Scientific Reports), a prenosi „Washington Post“ ukazuje na istinu koja može da se krije iza priče o intuiciji. Ova osećanja, ne dolaze samo „iz stomaka“, već i iz srca, creva, bešike, pluća, kože i drugih organa, i nisu slučajna. Sadrže signale koji „govore“ ljudima o emocionalnim stanjima, uključujući bol, anksioznost i sumnje, tvrde istraživači. I neki ljudi su bolji u otkrivanju ovih signala od drugih.

Ovo istraživanje, koje je delom sproveo Džon Koats, bivši trgovac derivatima koji sada radi kao neurolog, isticao je važnost introspekcije, odnosno sposobnosti da se osete telesni signali.

Ćao, doviđenja: Izbacite ove 4 reči iz upotrebe i sreća će vam se osmehnuti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Londonski trgovci koji su mogli jasno da detektuju svoje otkucaje srca imali su veće šanse da napreduju na finansijskim tržištima, navodi se u studiji.

Istraživači su posmatrali 18 trgovaca koji su kupovali i prodavali akcije tokom dana, i uporedili ih sa podacima kontrolne grupe 48 muškaraca koji nisu trgovci. Ove dve grupe je trebalo da izbroje otkucaje svog srca, a da ne dodiruju puls, i trgovci su bili značajno bolji u tome od „ne-trgovaca“. Istraživači su takođe otkrili da je preciznost trgovaca pri brojanju otkucaja srca mogla da predvidi njihov profit i gubitak, kao i broj godina koji su mogli da podnesu na tržištu.

Iako je studija bila mala, podstakla je druga, veća istraživanja koja su pretpostavljala da suptilne fiziološke promene mogu da pomognu ljudima u donošenju teških odluka.

Niste u depresiji, samo ste okruženi budalama: Poruka psihologa za sve dobre ljude!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs